Nyheter

Vänsterpartiet fixar mer pengar till sjukvården

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Vänsterpartiet har i förhandlingar med regeringen fått igenom en överenskommelse om att avskaffa skattefriheten för förmån av privat hälso- och sjukvård t.ex. i form av privat sjukvårdsförsäkring. Det beräknas ge upp emot 1 miljard kronor i ökade skatteintäkter årligen. I överenskommelsen med regeringen ingår att de ökade intäkterna ska gå till hälso- och sjukvården.

– Jag har krävt att det satsas mer på sjukvården. Det känns bra att Vänsterpartiet nu fixar det, säger landstingsrådet Linda Fleetwood (V).

Det behövs mer resurser i den gemensamt finansierade hälso- och sjukvården. Samtidigt gynnas idag de privata sjukvårdsförsäkringarna genom att vara skattebefriade som förmån från arbetsgivare.

– Idag gynnar skattesystemet de privata sjukvårdsförsäkringarna samtidigt som det saknas resurser i den vanliga hälso- och sjukvården. Det är inte rimligt. Med det här förslaget prioriterar vi den vård som fördelas efter vilka behov av vård man har, framför den ojämlika vård som fördelas efter vilken försäkring man har, säger Linda Fleetwood.

Spridningen av privata sjukvårdsförsäkringar innebär en ojämlik vård och riskerar leda till framväxten av ett parallellt sjukvårdssystem i Sverige. Att slopa skattefriheten för dessa och istället lägga pengarna på den vanliga hälso- och sjukvården är en rimligare prioritering och värnar den generella välfärdsmodellen.

– Vården ska ges till den som är sjukast och behöver vården mest, oavsett vilka försäkringar man har turen att ha. Därför har Vänsterpartiet drivit på för det här förslaget och nu har vi fått med oss regeringen. Skattesystemet ska gynna den jämlika vården, inte den ojämlika, säger Linda Fleetwood.

För ytterligare information kontakta
Linda Fleetwood, landstingsråd, 070 265 64 25
Kaj Raving, politisk sekreterare, 070 258 97 55

Kopiera länk