Nyheter

Landstingets integrationsarbete uppmärksammas i EU

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Att Landstinget i Kalmar län har arbetat bra med integrationsfrågor och varit framgångsrika i att ta tillvara på de resurser som de asylsökande är, det är inget nytt. I Sverige har landstingets arbete uppmärksammats åtskilliga gånger och fått stå modell när SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) visat på goda exempel. Nu har ryktet om detta framgångsrika arbete nått hela vägen till EU.

 – Det är ett fint erkännande för det goda arbete som görs i vårt landsting, säger landstingsrådet Linda Fleetwood (V) som bjudits ner till Bryssel för att berätta om framgångsreceptet.

Den 8-9 februari anordnar vänstergruppen i EU-parlamentet, GUE/NGL en konferens där ett av syftena är att visa på exempel på hur man framgångsrikt kan arbeta med flyktingmottagande. Linda Fleetwood har bjudits in för att tala om det arbete som Landstinget i Kalmar län bedriver.

Linda Fleetwood kommer bland annat att berätta om arbetet med hälsokontroller där man även identifierar asylsökande med sjukvårdskompetens. Dessa har sedan erbjudits språkkurser och praktik för att snabba på processen till svensk legitimation och möjlighet till anställning inom landstinget.

Samtidigt som Linda Fleetwood gläds åt att få dela med sig av framgångarna så oroas hon över att Migrationsverket väljer att helt plötsligt börja flytta människor från länet utan hänsyn till den integration som inletts. Detta ändrar återigen förutsättningarna för landstingets integrationsarbete och Linda är mycket kritisk till myndighetens agerande.

– Frågan är vad som händer med allt vårt goda arbete när nu Migrationsverket väljer att helt plötsligt börjar flytta på människorna utan en tanke på de som exempelvis har praktikplats inom landstinget. Det drabbar framförallt individerna, men även landstinget och länet i stort.

För ytterligare information kontakta
Linda Fleetwood, landstingsråd, 070 265 64 25
Kaj Raving, politisk sekreterare, 070 258 97 55

Kopiera länk