Debattartiklar och insändare

Vi accepterar inga privata gräddfiler till vården

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Ska vi ha två filer in i sjukvården? En för vanligt folk och en gräddfil via privata sjukförsäkringar? Ska vissa kunna få en gräddfil in på våra sjukhus för att de har råd att betala? Ska vi kanske införa dubbla väntrum? En sån tudelning av vården, där vissa ges en gräddfil till vård, medan andra – ofta de med större vårdbehov – får vänta, borde självklart betraktas som ett jättekliv bort från den svenska välfärdsmodell som får alla landstingspolitiker att rygga tillbaka.

Men ett av Alliansens viktigaste besked vid senaste landstingsfullmäktige var att de tycker att det finns ”överkapacitet inom ortopedin och kirurgin” och att de därför vill öppna upp våra sjukhus för ”annan utförare”. Det vore steg i en hittills otänkbar utveckling som vi nu ändå ser hända i borgerligt styrda landsting. I Stockholm öppnar Alliansen upp för de kommersiella krafterna på alla sjukhus. De ska ta emot försäkringspatienter och därmed tränga ut de vanliga landstingspatienterna.

Vänsterpartiets utgångspunkt i all politik är att bygga ett samhälle som håller ihop. Där orättvisa livsvillkor utjämnas och samhällsklyftor motverkas. Vårt övergripande mål i landstinget är en jämlik hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, med god tillgänglighet som finansieras solidariskt och fördelas efter behov. Det ska aldrig vara individens plånbok eller val som avgör tillgången på den vård hen behöver. Vi accepterar inte en uppdelning i landstingspatienter och försäkringspatienter.

Landstinget i Kalmar län ska erbjuda en sammanhållen hälso- och sjukvård som bygger på samarbete, inte konkurrens och som utgår från invånarnas behov, inte efterfrågan. Den gemensamma välfärden, där sjukvården är grunden, är ingen marknad där invånarna förminskas till kunder. Vården ska ske på lika villkor, oavsett inkomst eller bakgrund och privata försäkringar ska inte kunna ge förtur. Vi kommer aldrig acceptera privata gräddfiler till vården.

Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Kopiera länk