artikel

Landstingets månadsbrev september

Här kommer det första månadsbrevet efter valet. Nu är valmyndigheten klara med den slutliga räkningen till landstinget och glädjande nog kan vi konstatera att landstingsvalet blev en framgång för Vänsterpartiet.Vi ökade från 5,02% 2010 till 5,77% och med ett mandat till totalt fyra. Det innebär att det också är klart vilka politiker som tar plats i landstinget. Vänsterpartiets fyra mandat kommer innehas av Linda Fleetwood, Kalmar, Anders Svensson, Nybro, Leif Svensson, Västervik och Lena Granath, Oskarshamn. Ersättare blir Ragnar Olsson, Kalmar, Josefin Edvardsson-Källkvist, Emmaboda, Bo Andersson, Västervik och Hélène Carlsson, Mönsterås.

Förhandlingarna med S och MP om fördelningen av platser är också klar. Förändringarna mot förra mandatperioden blir små. Tack vare att vi gick framåt i valet medan MP backade så lyckades vi dock förhandla till oss ordförandeskapet i det nybildade Folkhälsoutskottet. Det är ett område där vi har förutsättningar att göra viktiga avtryck i politiken. Nu kommer en period då alla platser vi förhandlat oss till ska besättas. Många platser måste besättas av någon som sitter i landstingsfullmäktige eller av ett landstingsråd. Ordförande i Folkhälsoutskottet är ett exempel på det senare.

Valrörelsen till trots så har landstingets verksamhet fortsatt som vanligt. Det har varit högre tryck på sjukvården under sommaren jämfört med tidigare år. Framför allt är det akutmottagningarna i länet som varit högt belastade under sommaren. Akuten vid Länssjukhuset i Kalmar har exempelvis enstaka dygn haft uppemot 150 patienter att ta om hand. Förra sommaren hade man i genomsnitt något fler än 100 patienter per dygn. Men medarbetarna har hanterat situationen på ett föredömligt sätt och Landstinget har haft hög tillgänglighet till länets sjukhus även under sommaren.

Sen förra nyhetsbrevet har ett Kliniskt träningscenter (KTC) invigts på Västerviks sjukhus, vilket innebär att varje sjukhus har ett KTC. På Länssjukhuset i Kalmar ett landstingsgemensamt KTC, i Oskarshamn respektive Västervik lokala KTC. De kliniska träningscentren erbjuder all vårdpersonal samt studerande vid läkar-, sjuksköterske-, undersköterske-, sjukgymnast- samt arbetsterapeututbildningen en möjlighet att praktiskt öva teoretiska kunskaper inför mötet med patienter.

Västerviks sjukhus rankas åter igen som ett av landets bästa sjukhus att göra sin AT-tjänstgöring vid. I år hamnar man på en delad tredje plats. Dessutom hamnar Västerviks sjukhus i topp i en rapport om kvaliteten i landets hjärtinfarktvård.

Annat smått och gott som hänt är att Krösatågstrafiken mellan Kalmar och Emmaboda har invigts. Asyl- och flyktinghälsovården i Hultsfred har fått nya lokaler som invigdes i augusti med öppet hus. Folktandvården i Färjestaden har också fått större och nyrenoverade lokaler. Det är också klart att hälsocentralen och folktandvårdskliniken på Slottsgatan i Oskarshamn kommer att få nya lokaler vid Mejeriplan.

Nu under oktober kan jag tipsa om att det är dags för 2014 års psykiatridagar. Under 22-23 oktober bjuder psykiatrin på öppet hus, intressanta föreläsningar och annat, från norr till söder. Alla är välkomna i mån av plats och det kostar inget. Läs mer på landstingets hemsida: https://www.ltkalmar.se/halsa-vard/psykiatri/psykiatridagarna-2014/

Kaj Raving, politisk sekreterare
Vänsterpartiet Kalmar län

Kopiera länk