Debattartiklar och insändare

Vill regeringen på allvar minska klyftorna?

Kaj Raving (V)
Kaj Raving (V)

Vänsterpartiet vill ha en politik som är till för alla, inte bara de rikaste. I våra förhandlingar med regeringen har vi också fått igenom flera viktiga välfärdsreformer. Men ska vi på allvar kunna rätta till de stora orättvisor som finns, som vi vill, så krävs det att man tar itu med det skattesystem som högern riggade för de rikaste. Hittills har regeringen tyvärr vägrat.

Nu hör vi allt oftare från socialdemokratiska ledare att det går bra för Sverige. Och det gör på många sätt. Sveriges ekonomi är stark, BNP växer, arbetslösheten sjunker och som land har vi aldrig varit så rika som nu. Men det är inte alla som får del av dessa rikedomar. Tvärtom så har vi under många år sett hur klyftorna bara ökar och ökar.

För medan vi har fler och rikare miljardärer än någonsin och storbankerna förra året gjorde hissnande 92 miljarder i vinst så är det många som lämnas efter. Fattiga pensionärer, ensamstående mammor m fl har visserligen fått det lite bättre tack vare vänsterpartiets framgångsrika förhandlingar med regeringen. Men de grundläggande orättvisorna består och klyftorna ökar.

För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att minska klyftorna i samhället och satsa på välfärden. Ekonomisk jämlikhet är avgörande för ett samhälles utveckling. Jag tror också att folk tycker det är rimligt att rika människor bidrar mer än idag till detta. Ändå har vi kvar ett skattesystem som högerregeringen riggade om för att gynna de rikaste.

När nu budgeten diskuteras har regeringen återigen chansen att se till att de rika får vara med och bidra till ett starkare samhälle. Vänsterpartiet vill se en ekonomisk politik som är bra för alla, inte bara för de rikaste. Nu är det upp till bevis för regeringen. Vill man på allvar minska klyftorna?

Kaj Raving (V)


Se videoklippet:
[su_video url=”https://kalmarlan.vansterpartiet.se/files/2017/02/V-vill-minska-klyftorna.mp4″ poster=”https://kalmarlan.vansterpartiet.se/files/2017/02/unnamed-file.jpg” title=”Vill regeringen på allvar minska klyftorna?”]


 

Kopiera länk