Debattartiklar och insändare

Högerns privatiseringiver hotar patientens behov

Lena Granath (V)

Under många år har vi sett hur en omfattande privatiseringsvåg har drabbat den svenska sjukvården. Inte minst i borgerligt styrda landsting. I Stockholms läns landsting har detta systemskiftet gått allra längst och även specialistvården privatiseras nu för fullt. Utgångspunkten är att vinstintresset ska vara motorn för utvecklingen av sjukhusvården.

Detta leder till att den samlade vården styckas upp och ersätts med vårdgallerior med olika aktörer att välja på för varje specialitet. Det innebär att den sammanhållna vårdkedjan splittras och kraven på den enskilde patienten att själv välja rätt blir stora. När helheten försvinner från sjukhusen blir det ditt eget ansvar att inte välja fel väg i vården.

I Kalmar län har frågan om privatisering av sjukhusvården pågått sedan början av 2000-talet. Efter valet 2002 försökte den kristdemokratiskt ledda landstingsmajoriteten privatisera Västerviks sjukhus. Privatiseringen misslyckades, men viljan bland borgerliga politiker att sälja ut vården i Kalmar län till privata intressen har inte avtagit.

Det är inget de pratar högt om. Allmänhetens motstånd mot att vinstjakt ska styra vården är kompakt i Kalmar län. Men i landstingsalliansen senaste förslag till landstingsplan kan man läsa hur de vill bryta ut vissa delar av sjukhusvården och överlåta den i privata händer. Även i vårt landsting vill de påbörja resan mot vårdgallerior och en splittrad sjukvård.

När du är i behov av specialistvård är du kanske som allra mest utsatt. Då ska du inte behöva fundera på om du riskerar att välja fel. Vi avvisar därför helt idén om att stycka upp vården och inrätta vårdgallerior. Vi vill istället fortsätta arbetet med att stärka vårdkedjorna och en så sammanhållen vård som möjligt – där det är DU som står i centrum.

Lena Granath (V), landstingsledamot

Kopiera länk