Debattartiklar och insändare

SD har tydligt visat var de egentligen hör hemma – i riskkapitalisternas knä

Kaj Raving (V)
Kaj Raving (V)

Det pågår en kamp om vad våra skattepengar ska gå till. Ska de gå till omsorg om vår mormor – eller ska de kunna hamna som vinster i privata fickor? Sverige har under de senaste decennierna privatiserats snabbare än något annat västland och förvandlats till en experimentverkstad där riskkapitalister gnuggar händerna över nya goda vinstmöjligheter.

Ingenting talar för att privatiseringarna lett till bättre arbetsförhållanden för personalen eller högre kvalitét inom välfärden. Tvärtom. En ny rapport från Kommunal visar att de anställda i privat driven omsorg har genomgående sämre villkor och lägre löner än de som arbetar i kommunalt drivna verksamheter. De vinster som försvinner från välfärden motsvarar tiotusentals undersköterskor.

En överväldigande majoritet av svenska folket vill istället ha en välfärd fri från vinstintresse, även bland SDs väljare. Det är inte så konstigt. För de flesta är det självklart att våra skattepengar ska användas till att stärka välfärden och inte försvinna till olika skatteparadis. Trots det har SD efter några bjudmiddagar från näringslivet tagit ställning för fortsatt vinstjakt.

Bakom bluffretoriken om att värna välfärden så är alltså sanningen att så fort de fick chansen svek SD de äldre och undersköterskorna för att istället lydigt springa riskkapitalisternas ärenden. Liksom övriga högerpartier säger de nu därför att de tänker stoppa överenskommelsen som Vänsterpartiet fått till med regeringen om att stoppa vinstintresset i välfärden.

SD har tydligt visat var de egentligen hör hemma – i riskkapitalisternas knä. För mig är det lika självklart att istället stå bakom folkets krav på att alla skattepengar ska gå till den välfärd de är avsedda för. Vi vill ha en trygg välfärd utan vinstintresse. Vi ska vinna kampen om våra skattepengar. Det får vara nog med vinstjakt nu!

Kaj Raving (V)

Kopiera länk