Debattartiklar och insändare

Välfärden ska gälla oss alla

Vi vet att vi är många som fortfarande har med oss den fantastiska känslan från september förra året av gemenskap, kraft och vilja att skapa ett bättre samhälle. Vi tänker på när 7 500 människor samlades och tågade genom Kalmars gator till Larmtorget. Prideveckan och Kalmarsund Pride med paraden blev en enorm manifestation för ett välkomnande och öppet Kalmar.

I september är det åter dags att samlas och visa på styrkan i vårt gemsamma engagemang för allas lika rättigheter och möjligheter. Det handlar i grunden om mänskliga rättigheter som inte får ifrågasättas. Prideparader ordnas över hela landet, i år cirka 60 Prideparader från Trelleborg till Kiruna. Ställ upp i Prideparaden och i arbetet för ett bättre samhälle.

Men hbtq–arbetet måste naturligtvis pågå hela året. Många framsteg har gjorts i Sverige och i andra länder och vi har ökat vår kunskap, men mycket återstår. Varje dag anmäls flera hatbrott mot hbtq-personer, många diskrimineras på arbetsmarknaden, självmordsfrekvensen är hög och många mår dåligt. En av de viktigaste utmaningarna är att bygga en välfärd som alla kan lita på. En välfärd där vi alla blir bemötta med kunskap och respekt oavsett sexualitet, könsidentitet och könsuttryck.

För hbtq-personer söker sig idag till alla delar av välfärden. Man går till vårdcentralen, lämnar ungarna på förskolan och ibland behöver man hemtjänst. Precis som alla andra. Men hbtq-personer bemöts inte alltid som alla andra. Förstår personalen på äldreboendet att kvinnan som alltid kommer på besök är mer än en väninna? Har all skolpersonal kunskap att möta transfobin i korridorerna? Känner sig verkligen alla välkomna på fritidsgården eller skolan?

Vi ska alla kunna lita på vår välfärd oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. I vår välfärd ska det råda nolltolerans för homo- och transfobi. Men om alla ska mötas med respekt och få omsorg utifrån sina behov krävs kunskap. Därför har vi i Kalmar kommun och landstinget i Kalmar län genomfört utbildningar för chefer och andra anställda. Vi gör konkreta handlingsplaner och certifierar vissa verksamheter genom samarbete med riksorganisationen RFSL. Arbetet fortsätter.

På familjecentralen och förskolan ska man utgå från att familjer ser olika ut. I skolan ska man aktivt motarbeta homo- och transfobi. På hälsocentralen ska alla bemötas med kunskapen om hbtq-personers situation. Man ska känna sig trygg att vara öppen med vem man är i mötet med sjukvården, äldreomsorgen eller socialtjänsten.

Välfärden, kommuner och landsting är också arbetsplats för många hbtq-personer. Homofobi kan vara lika besvärande som tunga lyft eller dålig luft och därför måste hbtq-frågorna finnas med i det löpande arbetsmiljöarbetet. För oss vänsterpartister handlar det om en välfärd för alla och att bygga ett Sverige, en kommun och ett landsting fritt från homo- och transfobi.

Det handlar om mänskliga rättigheter, det handlar också om vilket samhälle vi vill ha och vårt landsting och vår kommuns framtid som öppen och välkomnande.

Och du, vi ses väl på något av Prideveckans arrangemang och i Prideparaden den 9 september.

Bertil Dahl (V)

Lena Granath (V)

Linda Fleetwood (V)

Liselotte Ross (V)


Artikeln är publicerad i

Artikeln är publicerad i

 


Läs mer om Kalmarsund Pride 4-9 september 2017

Läs mer om Kalmarsund Pride 4-9 september 2017

 

 

 


 

Kopiera länk