Debattartiklar och insändare

Vänsterpartiet vill ha en ekonomi för alla

Det går bra för Sverige – men det är många människor som inte märker det.

Fattiga pensionärer, sjuka, ensamstående mammor m.fl. får väldigt lite del av att vi som land är rikare än någonsin tidigare. Samtidigt är det uppenbart att sjukvård och annan välfärd behöver mer pengar. Pengarna finns som sagt, men de finns i fickorna hos ett fåtal.

För detta fåtal går det å andra sidan väldigt bra! De rika blir allt rikare. Sedan 2005 har Sverige avskaffat fler skatter på kapital än något annat land i västvärlden och är det land i västvärlden där inkomstklyftorna växer som allra mest. Borgarna riggade skattesystemet för att passa de rikaste, och socialdemokraterna – de vill inte göra något åt det.

Sverige har alltså blivit ett extremland när det kommer till att sänka skatterna för de allra rikaste. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Sverige har nu fler och rikare miljardärer än någonsin tidigare och idag har vi fler miljardärer per capita än USA. En av dessa miljardärer är Antonia Ax:son Johnsson, ägare av bland annat matkedjan Willys.

Hon är en av alla de som gynnas av det riggade skattesystemet. Trots mångmiljoninkomster varje månad så har hon bara betalat 18 % i skatt på sina inkomster de senaste sex åren. Det är en lägre andel i skatt än vad en av kassörskorna på Willys betalar. De rikaste blir allt rikare och de blir det på inkomster från sitt kapital, det vill säga på att redan vara rika.

En annan som kan skratta hela vägen till banken är riskkapitalisten Vilhelm Sundström, mest känd för att ha drivit skolkoncernen John Bauer, senare JB, i konkurs och lämnat åt skattebetalarna att stå för restnotan. Trots att han tjänat 100-tals miljoner på skattepengar sedan 2008 har han till och med betalat mindre andel i skatt än Antonia Ax:son Johnsson. Endast 15 procent.

Vänsterpartiet vill ha en ekonomi för alla, inte bara de rikaste. För oss är det uppenbart att när de rika blir allt rikare borde de också vara med och bidra mer till vår gemensamma välfärd. Vi vill därför bland annat införa en förmögenhetsskatt och en progressiv kapitalbeskattning, så att de som blir ännu rikare bara genom att vara rika får bidra lite mer än idag.

Vi lyfter dessa krav i budgetförhandlingarna med regeringen, men hittills har vi bara lyckats få med regeringen på små justeringar i skatterna. Systemet är fortfarande riggat för att gynna de rika. Trots att regeringen ofta talar om vikten av ekonomisk jämlikhet så har de i praktiken varit kallsinniga till reformer som leder till ökad jämlikhet och mer pengar till välfärden.

Alliansregeringen riggade skattesystemet för de rika, Socialdemokraterna vill låta lagt kort ligga. Vänsterpartiet vill ha en ekonomi för alla.

Kaj Raving (V)


Läs artikeln i

Läs artikeln i

 


 

Kopiera länk