Debattartiklar och insändare

Bemanningsbolag skor sig på människors behov av vård

Vad förvånad man blir av alliansens piruetter i landstingspolitiken. Tyvärr styrs allt av pengar och bakomliknande s.k. marknad. Alla inom alliansen ropar att vi måste se till att få fler personal till landstingets institutioner, trots att de vet att alla landsting sitter i samma sits förutom landstingen norr om Dalälven, som har än högre personalbrist. Orsaken till bristen är inte främst att det saknas personal utan största orsaken till bristen är att s.k. bemanningsbolag utnyttjar att det finns en relativ brist på sjuksköterskor och läkare.

Bemanningsbolagen bedriver en variant av utpressning, eftersom de vet att landstingen inte har tillräckligt med personal. Därför hyr de ut anställd personal till landstingen för upp till dubbel lön motsvarande vad landstingsanställda personalen får. Landstingen hamnar i fällan att antingen betala vad bemanningsbolagen kräver eller sakna personal och därigenom minska på vårdutbudet.

Ska vi besätta alla vakanser med personal från bemanningsbolag måste landstingsskatten höjas. D.v.s. bemanningsbolagen bedriver utpressning av landstinget och utnyttjar personalbristsituationen. Bemanningsbolagen går med bra vinst och de avlönar sina sjukskötersor och läkare med högre löner än vad sin landstingsanställda kollegor erhåller.

Detta innebär att vi med skattemedel tvingas köpa tjänster av bemanningsbolagen till höga priser. I stort sett sitter alla landsting i samma situation. Alliansen skriker i högan sky om vi inte besätter alla vakanta tjänster d.v.s. köp fler tjänster av bemanningsbolagen. De driver därmed på affärerna med bemanningsbolagen, som på sikt kommer att punktera landstingens ekonomi om ingen utmanar bemanningsbolagen.

Vilken människosyn har bemanningsbolagen, när de skor sig på människors behov av hälso- och sjukvård?

Leif Svensson (V), landstingsledamot

Kopiera länk