Nyheter

Satsningar ska minska antalet självmord

Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Som landstingsråd med ansvar för bland annat psykiatri och folkhälsa har Linda Fleetwood dragit igång ett omfattande arbete för att minska antalet självmord i länet. Kalmar län hade år 2014 den högsta andelen självmord i landet bland män. Med anledning av detta har landstinget i Kalmar län sedan dess arbetat aktivt på en mängd områden inom såväl psykiatrin som folkhälsoområdet för att minska antalet självmord i länet.

– Det kommer ta tid att vända på siffrorna och det kräver samverkan mellan många aktörer. Bara 40% av de som begår självmord har sökt vård innan och ett viktigt mål är att nå alla de som inte söker vård.

Sedan hösten 2014 har ett omfattande arbete genomförts att i samverkan med kommuner, myndigheter, frivillig- och brukar/anhörigorganisationer ta fram ett länsövergripande handlingsprogram med brukarperspektivet i fokus. Handlingsprogrammet har som tydlig målsättning att halvera antalet självmord och självmordsförsök till år 2025 genom ökad samverkan i länet, kompetenshöjande insatser, riktade insatser samt samordning i det akuta läget vid hot om suicid. Handlingsprogrammet har emottagits mycket väl i länet men även lyfts som ett gott exempel nationellt av Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg.

– Konkreta aktiviteter från handlingsplanen har redan påbörjats. Bland annat anordnade landstinget i Kalmar län i slutet av januari 2016 en instruktörsutbildning i första hjälpen till psykisk hälsa, säger Linda Fleetwood.

Kalmar län har nu 22 instruktörer som i sin tur har börjat utbildning av personal inom bl.a. äldreomsorgen, elevhälsan, socialförvaltningen, folkhögskolorna och Linnéuniversitetet. Sedan utbildningen i januari har mer än 200 första hjälpare i vårt län utbildats i att se tidiga tecken på psykisk ohälsa/självmordsnära personer, hur man bemöter och uppmuntrar till hjälp samt har kunskap om vart man kan vända sig för att få stöd och hjälp.

Sedan 2014 pågår även inom Psykiatriförvaltningen ett lokalt förbättringsarbete, Grupp 51, vars syfte var att undersöka och få kunskap kring problematiken med antalet suicid i länet under 2012. Det har gruppen nu gjort genom att ta del av samtlig sjukvårdskontakt som fanns att tillgå i sjukvårdens datajournalsystem från 2006 och framåt och utifrån detta värdera om det fanns möjliga åtgärder för att förbättra omhändertagandet av suicidnära patienter. Kunskapsvinsterna med detta projekt är att vi kan dra lärdom från vårt eget närområde genom att göra en retrospektiv journalgranskning och utifrån detta få möjlighet att rikta suicidpreventiva insatser.

Under våren 2016 införde Psykiatriförvaltningen också SPiSS – suicidprevention i svensk sjukvård, för samtliga medarbetare. Det är en webbaserad utbildning som handlar om att träna upp kommunikation och beteende i situationer där personalen möter suicidnära patienter. Målet är att primärvårdsförvaltningen ska ta del av programmet för att åstadkomma en generell kompetenshöjning inom området.

– För att förebygga självmord måste samhällets alla aktörer och invånare stärkas i budskapet att våga prata om psykisk ohälsa och att det finns hjälp att få. För att lyckas med detta krävs att planerade utbildningsinsatser genomförs, att riktade insatser utformas och att vi fortsätter mäta och följa utvecklingen, säger Linda Fleetwood.

För ytterligare information kontakta
Linda Fleetwood, landstingsråd, 070 265 64 25
Kaj Raving, politisk sekreterare, 070 258 97 55

Kopiera länk