artikel

KD drömmer om att rulla tillbaka historien

Per Gawelund (V)
Per Gawelund (V)

Vi lever nu i den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Miljontals människor flyr från krig, svält, tortyr och våldtäkter. Några av dessa flyktingar söker asyl i Sverige. Vad är borglighetens svar? Hårdare flyktingpolitik och ett utökat RUT-bidrag.

Välbeställda har genom RUT-bidraget i åratal fått skatterabatt för köp av tjänster som städning, tvätt, matlagning, barnpassning, läxhjälp, poolrengöring och spritservering på privata gardenpartys. Är detta verkligen vad skattemedel ska gå till?

Det tycker inte Vänsterpartiet. I förhandling med regeringen har vi i nästa års budget fått igenom att åtminstone halvera det maximala RUT-bidraget för personer som inte har fyllt 65 år. Och de mest uppmärksammade och hårt kritiserade avarterna av skattesubventioner slopas från årsskiftet; privat läxhjälp för tonåringar, rengöring av poolen och att hyra bartender vid fester. Vänsterpartiet vill gå mycket längre i att fördela skattemedel efter behov och därför avskaffa RUT-systemet. Men denna omläggning är i alla fall steg i rätt riktning.

Med offentliga uppgifter från Skatteverket vet vi att de som mest utnyttjar RUT-systemet är invånare i välmående kommuner som Danderyd, Lidingö och Vellinge. Detta är i sig talande statistik. Men bakom siffrorna blottlägger RUT-bidraget människosyn, etik och värderingsfrågor. Tycker man att pigor och drängar hör till ett förlegat samhälle? Eller vill man istället se en comeback för det råa klassamhället? Är det viktigt att lära sina barn att bli självständiga och kunna tvätta, städa och laga mat? Eller är det okej att avsäga sig delar av föräldraansvaret och vänja barnen att en hushållerska tar hand om livets nödvändiga sysslor?

Kristdemokraterna, Sveriges motsvarighet till Tea party-rörelsen, och nya partiledaren Ebba Busch Thor tar plats och försöker med alla medel locka väljare från Sverigedemokraterna och de övriga allianspartierna. I samma andetag som hon pliktskyldigt nämner orden ”medmänskligt ansvar” för flyktingarna förkunnar hon RUT-evangeliet. Det är osmakligt. Integrationen ska tydligen ske genom lågbetalda hushållstjänster i förmögna hem. Därutöver är KD:s omsvängning och närmande till SD:s rasistiska flyktingpolitik både djupt tragisk och oroväckande. Vad är det för jobb som Ebba Busch Thor tycker är lämpliga för nyanlända flyktingar?

I antologin ”Rena hem på smutsiga villkor?” från 2013 granskas RUT-branschen av flera framstående forskare. Professor Calleman konstaterar att det sällan finns kollektivavtal med reglerade löner. Lönen i hemstädbranschen är skamligt låg. För att klara ekonomin tvingas många arbeta först heltid och därefter extra, ofta svart, för ­olika privilegierade familjer. Timanställning är regel och OB-tillägg sällsynt. Arbetsresorna mellan villorna obetalda. Arbetet är ensamt och utan insyn. Sexuella trakasserier sker i det tysta. Calleman identifierar migranter och särskilt de papperslösa som en extremt utsatt grupp. I deras vanmäktiga situation får arbetsgivaren en väldig makt. Forskarna Gavanas och Mattsson visar att nästan 70 % av dem som har de lägsta lönerna i hemstädbranschen är utlandsfödda. Samtliga är kvinnor. Många har vittnat hur de pressats till urusla villkor hämtade från en förlegad tid.

Vi har idag en välfärd som behöver repareras efter åtta år av enorma skattesänkningar av förra regeringen. Det måste anställas mycket folk för att tillgodose de reella behov som finns i t ex. äldreomsorg och sjukvård. Men istället slösas både skattemedel och skickliga yrkesmänniskors arbete på att ge ”hemtjänst” till friska och lata med välfylld plånbok. Dagens RUT-bransch har många likheter med forna tiders pigjobb. Nu som då hänvisas arbetarkvinnor utan utbildning, många utlandsfödda, till de mest utsatta och lägst betalda jobben dvs. hushållstjänster i välbärgade hem. Det är uppenbart att Kd drömmer om att rulla tillbaka historien till ett samhälle uppdelat i herrskap och tjänstefolk.

Per Gawelund (V)
Sjuksköterska

Kopiera länk