artikel

Svagt underbyggt och inhuman förslag om medicinsk åldersbedömning

Lars Holmberg, ordförande (V) Kalmar län
Lars Holmberg, ordförande (V) Kalmar län

Förslaget från Folkpartiet och Moderaterna att föreslå medicinsk bedömning av ålder för ensamkommande barn är dåligt, svagt underbyggt och inhumant. Barn ska behandlas som barn och vuxna som vuxna är en självklarhet. Att använda det som motiv känns försåtligt. Barn under 18 år har enligt FN:s barnkonvention rätt till särskilt skydd och samhällelig omsorg. Vid 18 års ålder är barnet myndigt enligt svensk lag, med full rättskapacitet, fattar sina egna beslut med eget ansvar.

Migrationsverket gör redan idag kontroll av barnets ålder. Siffror för 2013 visar att för ca 9 % av de ensamkommande gjordes en ålderskorrigering. Till utgångspunkt för ålderbedömning ligger den uppfattning handläggaren får vid de första mötena med barnet. Det är troligt att Migrationsverket oftare ifrågasätter åldern hos ungdomar med tidig pubertet än hos dem som varit sena i sin pubertetsstart. En stor del av läkarkåren är kritisk till att använda handledsröntgen och status på visdomständer som grund för att bedöma ålder.

När ett ensamkommande barn under 18 år kommer till Sverige får barnet en God man. I Kalmar placeras barnet i normalfallet i ett boende typ HVB hem. God man inträder i förälderns ställe, såsom vårdnadshavare och förmyndare och ansvarar därmed för barnets alla angelägenheter, personliga såväl som ekonomiska och rättsliga. Konkret betyder detta att se till att barnet blir inskriven i skolan, får en hälsoundersökning, ansöka om dagersättning (24 kr/dag) och särskilt bidrag till kläder (i normalfallet ca 1200 kr). Dagersättningen ska täcka kostnader för kläder och skor, fritidsaktiviteter, hygienartiklar och andra förbrukningsvaror. Särskilt bidrag får barnet när behovet är mycket stort enligt Migrationsverkets bedömning.

God man ska dessutom hålla kontakt med barnet, boendet, skolan och övriga myndigheter samt medverka under asylprocessen. Min erfarenhet som God man visar att de barn som kommer hit har varit med om saker som vi inte vill att våra egna barn ska vara i närheten av. De har sett sina pappor blivit bortförda, ibland mördade inför deras ögon eller det egna hemmet sprängt i bitar. Som ett av mina barn sa, ”en gång var jag så rädd, helt övertygad om att jag skulle dö”.

Medicinsk bedömning av ålder innehåller en osäkerhet på mellan 2-4 år. Ett barn som bedöms vara 18 år kan vara 14-15 år. För den som bedöms vara 19 år men kan vara 16 år får det betydande konsekvenser om denna medicinska bedömning kvarstår. Den som kommer hit och är över 18 år placeras på boende med vuxna. De har inte rätt till God man och är självständigt ansvariga för beslut och handlingar. Var och inser nog att ett barn fött och uppvuxet i landet kan få svårigheter med de saker som en ensamkommande förväntas hantera. Att med vetskap om denna osäkerhet vilja beröva barn de behov och rätt till särskilt skydd och samhällig omsorg som de har rätt till är inte bara dumt utan också extremt inhumant.

Lars Holmberg
Vänsterpartiet

Kopiera länk