artikel

Kvinnors hälsa viktig prio för Vänsterpartiet

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Linda Fleetwood (V), landstingsråd

På riksnivå är Vänsterpartiet i opposition, men har förhandlat fram en gemensam budget med regeringen och fått igenom flera reformer som innebär utbyggd välfärd med fokus på kvinnors hälsa. Många av de satsningar som Vänsterpartiet har fått igenom har stor betydelse för Landstinget i Kalmar län och dess invånare. Inte minst för kvinnorna.

I landstingets budget finns flera förändringar som kommit till tack vare Vänsterpartiets förhandlingar med regeringen. Bland annat slopas flera avgifter. Mammografi 40-74 år blir avgiftsfri liksom tandvård upp till 21 (till 23 i ett andra steg). Barn och unga får glasögonbidrag och kostnadsfria läkemedel. Landstinget subventionerar redan idag preventivmedel upp till 26 år, men nu blir det dessutom helt gratis upp till 21.

Tack vare Vänsterpartiet kan vi nu göra välbehövliga satsningar på förlossningsvård och primärvårdens insatser för kvinnors hälsa. Dessutom har man fått igenom att sjukvården ska vara avgiftsfri för alla över 85 år, vilket är främst kvinnor, ofta med låga pensioner. Så är det dock redan i Kalmar län. Det var nämligen härifrån man fick idén.

Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Kopiera länk