artikel

Rödgröna satsningar på primärvård

Lena Granath (V)
Lena Granath (V)
Leif Svensson (V)
Leif Svensson (V)

Vi i Vänsterpartiet vet, att ett jämlikt samhälle är en grundförutsättning för en god folkhälsa. De viktigaste förutsättningar för en god folkhälsa är en politik som syftar till att bygga starka sociala och ekonomiska skyddsnät. På landstingsnivå är det viktigt att sjukvårdsresurserna planeras och utformas för att komma majoriteten av befolkningen tillgodo.

Primärvården (hälsocentralerna) är basen i länets sjukvård. Här ska du få grundläggande hälso- sjukvård, möta familjeläkare och andra specialister och få hjälp med förebyggande folkhälsoarbete. Den enskilt största satsningen i landstingets kommande budget görs därför på just primärvården. Inte minst för att vi vill säkerställa en tillgänglig vård även på de mindre orterna.

Nästa år satsar den rödgröna landstingsmajoriteten 17 miljoner kronor mer på primärvården. Den största delen av detta, 10 miljoner, avsätts särskilt till primärvården i glesbygd, utveckling av filialverksamhet och rekrytering av medarbetare. Vi vill också öka tillgängligheten ytterligare genom att öppna för möjligheten för den som vill att träffa doktorn på en digital hälsocentral, via datorn.

Dessutom har Vänsterpartiet i de framgångsrika förhandlingarna med regeringen fått med en satsning på kvinnors hälsa där Landstinget i Kalmar län bland annat får tre miljoner för att förstärka primärvården för de kvinnor som har sämst hälsa.

Leif Svensson, Landstingsledamot (V)
Lena Granath, landstingsledamot (V)

Kopiera länk