artikel

Stark förkämpe för kulturens betydelse leder samtal om kultur & hälsa

Lars Ohly
Lars Ohly, f.d partiledare (V) och känd som en stark förkämpe för kulturens betydelse i samhället

Nästa torsdag, 5 november, anordnar Vänsterpartiet ett panelsamtal i Västervik om kultur och hälsa. Samtalet kommer att ledas av Lars Ohly, f.d partiledare (V) och känd som en stark förkämpe för kulturens betydelse i samhället.

– Det ska bli kul att leda samtalet om kultur och hälsa, men vård och hälsa får aldrig bli argumentet med stort A för att satsa på kultur. Även om människor inte blir ett dugg friskare ska alla ha tillgång till kultur, både att utöva själv och att erhålla som upplevelse av professionella kulturskapare, säger han.

Forskning visar hur kultur på olika sätt kan verka hälsofrämjande och rehabiliterande. En kunnig panel samtalar kring hur arbetet kring Kultur & Hälsa kan utvecklas i Landstinget i Kalmar län. I panelen återfinns Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi vid Karolinska Institutet, som har många år av forskning kring kulturens betydelse för hälsan med sig. Med i panelen finns också Lars Övling, samordnare Föreningar i Tjust, Emma Gustavsson, projektledare Kultur&Hälsa-projektet Landstinget i Kalmar län och Sara Högelius, Landstingspolitiker Blekinge län.

– Jag vill gärna att samtalet börjar med en allmän diskussion om kulturens betydelse, därefter speciellt inriktad på kulturens betydelse för vård och hälsa. Jag tänker mig att jag börjar samtalet med att berätta om min egen syn på detta, säger Lars Ohly.

Under kvällen bjuds på kultur med teatergruppen Teaterfabriken och trollkonstnären Janne Näsström. Konstnären Jan Wiberg ”livemålar” under kvällen.

– All kultur är inte underhållning. Kultur kan också reta och provocera, kanske till och med få någon att må sämre. Är den ändå viktig och försvarbar? undrar Lars avslutningsvis.

För ytterligare information kontakta

Leif Svensson, ordförande Vänsterpartiet Västervik, 070 283 10 41

Kopiera länk