artikel

Det krävs ett aktivt arbete för att förändra normer

Linda och Bertil
Bertil Dahl (V), kommunalråd i Kalmar och Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Det är nu äntligen Pridevecka vid Kalmarsund. Just idag, 10 september, är det dessutom den Internationella suicidpreventiva dagen. Det må vara en slump att dessa händelser sammanfaller men det skulle lika gärna kunna vara en tanke. I juni presenterades nämligen den hittills största studien om transpersoners livssituation. Det var en dyster läsning. Var tredje transperson har övervägt att ta sitt liv det senaste året.

Sverige är fortfarande ett land där priset är högt för den som utmanar normer om kön och könsuttryck. Hatbrott är vanligare förekommande bland hbtq-personer än bland övriga befolkningen. Folkhälsomyndigheten menar att situationen för homo- och bisexuella inte har förändrats nämnvärt under de senaste tio åren. För transpersoner har situationen till och med blivit sämre. Utgångsläget är alltså mycket allvarligt.

Vittnesmålen om diskriminering, våld och trakasserier på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck är många. Trots detta är mörkertalet stort. Mest utsatta är de personer som överskrider normer för könsidentitet och/eller könsuttryck, dvs transpersoner. Varannan transperson har utsatts för trakasserier de senaste tre månaderna och har undvikit dagliga aktiviteter på grund av rädsla för diskriminering.

Mer än var tredje transperson uppger alltså att de har övervägt att ta sitt liv det senaste året. Det är så otroligt höga siffror. Här behöver man verkligen titta på självmordspreventiva åtgärder men även åtgärder för att pressa tillbaka transfobin. Vi har som samhälle mycket kvar att arbeta med vad gäller attityder och tolerans. Hälsotillståndet bland transpersoner skulle kunna förbättras om gruppen synliggjordes och kunskapen ökar om transpersoners livssituation bland allmänheten.

Vi måste se att detta är en viktig folkhälsofråga och en fråga om rätten till jämlik hälsa. Vi behöver garantera att transpersoner bemöts med kunskap när de vänder sig till äldreomsorg eller ungdomsmottagning. Sjukvården, inte minst psykiatrin, måste lyckats med att inkludera och möta upp transpersoners behov. Frågor runt könsidentitet och könsuttryck behöver finns med i skolan sex- och samlevnadsundervisning. Bara för att nämna några exempel.

Vi vill skapa ett mer öppet och inkluderande samhälle som tar avstånd från alla former av diskriminering. Vi måste jobba med självmordspreventiva åtgärder och ta tag i de rådande könsnormerna som transpersoner bryter emot. Detta kräver kompetensutveckling av chefer och medarbetare, men även av oss som förtroendevalda, för att garantera likvärdig behandling och för att främja jämlika levnadsvillkor.

Där har vi som politiker i landsting och kommun viktiga roller och ett ansvar att driva på utvecklingen.

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Bertil Dahl (V), kommunalråd

Kopiera länk