artikel

Vänsterförslag blir verklighet i Kalmar län

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Linda Fleetwood (V), landstingsråd

I riksdagen driver Vänsterpartiet på för att införa betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Nu har vi gjort betald specialistutbildning för sjuksköterskor till verklighet i Landstinget i Kalmar län.

Det råder stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor och antalet minskar stadigt. Genomsnittsåldern är hög och många kommer de närmaste åren att gå i pension. En anledning till bristen på specialistsjuksköterskor är att sjuksköterskor, till skillnad från läkare, oftast måste ta tjänstledigt med studiemedel för att specialisera sig.

Vänsterpartiet anser att kvaliteten i vården måste höjas genom att fler sjuksköterskor specialiserar sig. Att satsa på betald specialistutbildning för sjuksköterskor höjer inte enbart kvaliteten på vården utan skapar även arbetstillfällen genom vikariat för de anställda som vidareutbildar sig.

Vårdförbundet har föreslagit att det inrättas utbildningsanställningar för specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, så att de kan utbilda sig med lön. I riksdagen driver Vänsterpartiet på för att genomföra detta och satte också i vårbudgeten av pengar till det. Nu sitter Vänsterpartiet inte och styr i regeringen och vår möjlighet att få igenom det vi vill är därför sämre.

Däremot är vi med och styr Landstinget i Kalmar län. Istället för att vänta på regeringen så ser vi till att gå före och visa vägen. Därför är vi stolta över att Landstinget i Kalmar län, som första landsting, tecknat en överenskommelse med Vårdförbundet om att införa betald specialistutbildning för sjuksköterskor.

Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Karin Rågsjö (V), riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson

Kopiera länk