artikel

Vänsterpartiet behövs för ett samhälle där vi tar hand om varandra

Kaj Raving (V)
Kaj Raving (V)

Regeringen måste förhandla med Vänsterpartiet för att få sin vårändringsbudget genom riksdagen. För oss är det viktigaste i förhandlingarna med regeringen att försöka se till att inkomstskillnaden mellan kvinnor och män minskar och att det blir mer resurser till välfärden. En hjärtefråga är höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar, där vi i höstas fick igenom en höjning med 300 kronor.

I höstens förhandlingar med regeringen fick vi, förutom höjt underhållsstöd, igenom flera andra av våra prioriterade frågor. Gratis medicin för barn, höjd a-kassa, slopad bortre tidsgräns i sjukförsäkringen och höjd sjuk-och aktivitetsersättning, höjd socialbidragsnorm för barn, permanent stöd till kvinnojourerna, lägre taxa i kulturskolan, satsning på förlossningsvården osv, osv.

Dessa satsningar kunde vi göra därför att vi fick igenom skattehöjningar för de som tjänar mest. När SD valde att rösta på de övriga högerpartiernas budget så gick alla dessa satsningar om intet och de rikaste slapp en skattehöjning. När de rikaste blev vinnare så blev alla vi som vill ha en välfärd att lita förlorare. Hårdast slog det mot arbetslösa, sjuka och pensionärer som blev utan viktiga förbättringar.

I de kommande budgetförhandlingarna har vi inte längre möjligheten att höja skatten för de rikaste och då minskar möjligheten till satsningar. Vi får prioritera hårdare vad vi vill ha igenom och kommer att få gå med på kompromisser. Men en sak är säker: Vänsterpartiet behövs för att återuppbygga en välfärd att lita på och ett samhälle där vi tar hand om varandra.

Kaj Raving, partistyrelseledamot (V)

Kopiera länk