artikel

Hoppas på gratis medicin för barn

Hélène Carlsson (V)I höstens budgetförhandlingar med regeringen fick Vänsterpartiet igenom sitt förslag om gratis läkemedel för barn och unga under 18 år. Förslaget gäller de läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet, det vill säga de flesta receptbelagda läkemedel och skulle ha blivit verklighet 1 juli 2015.

I höstens budgetförhandlingar med regeringen fick Vänsterpartiet igenom sitt förslag om gratis läkemedel för barn och unga under 18 år. Förslaget gäller de läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet, det vill säga de flesta receptbelagda läkemedel och skulle ha blivit verklighet 1 juli 2015.

För oss i Vänsterpartiet är det självklart att ingen förälder ska behöva stå inför valet att betala räkningarna eller köpa astmamedicin till sitt barn. Vi vill ha en välfärd att lita på och då ska barn få den medicin de behöver oavsett föräldrarnas ekonomi.

Tyvärr så röstade Alliansen och SD nej till detta och familjer med låga inkomster drabbas, inte minst gäller det många ensamstående föräldrar. De flesta av dem är kvinnor. Nu kommer Vänsterpartiet att förhandla med regeringen igen och jag hoppas verkligen att S och MP förstår hur viktig denna fråga är även den här gången.

Hélène Carlsson (V)

Kopiera länk