Landstingsgruppens nyhetsbrev

Landstingsgruppens nyhetsbrev november

Här kommer det sista nyhetsbrevet för året. Nu har landstingets budget för den kommande perioden äntligen formellt antagits vid landstingsfullmäktige 27-28 november på Brofästet i Kalmar. Nu kommer en period av ett relativt lugn i landstingspolitiken innan arbetet med riktlinjerna inför kommande budget drar igång i början av nästa år.

Som jag skrivit i tidigare nyhetsbrev så har Vänsterpartiet gjort en hel del avtryck i budgeten. Satsningar på psykiatri, jämställdhet, kultur och cancervård, minskad administrationen inom vården, nya psykiatrilokaler, skärpta sociala och etiska krav vid upphandling. Detta, och mer därtill, är krav som vänsterpartiet drivit på och som nu finns med i budgeten.

Utöver dessa direkta inslag så märks vänsterinflytandet inte minst på det stora fokus som läggs på folkhälsa. Ett helt nytt folkhälsoutskott skapas och Vänsterpartiet får ansvar detta. Eftersom folkhälsa handlar mycket om jämlikhet och jämställdhet, eller klass och kön om man så vill, så finns goda förutsättningar för att Vänsterpartiet ska göra ytterligare avtryck i landstingspolitiken.

På fullmäktige genomfördes också ett stort antal val, bland annat till nämnda folkhälsoutskott. Sverigedemokraterna hade hotat att begära proportionella val överallt där de kunde, vilket har skapat en massa administration för flera av landstingets tjänstemän. Inklusive mig. I slutänden gjorde de det bara vid tre tillfällen. Som alla visste så blev utfallet dock detsamma som valberedningens förslag. Man begärde bara proportionella val för att visa sitt missnöje.

Dessvärre så finns det i budgeten också med en höjning av kollektivtrafiktaxorna. Detta blev såklart den stora mediala nyheten från fullmäktiget. Som vänsterpartist är det som alla förstår inte med lätthet som man går med på att höja taxor för kollektivtrafiken och Ragnar Olsson, som sitter i Trafikstyrelsen, har lovat att göra en längre skriftlig sammanfattning av bakgrunden till beslutet.

Dessvärre har vi inte sett något annat alternativ att få in de pengar som saknas på grund av bland annat kraftigt ökade kostnader för sjukresor och färdtjänst. Att göra kraftiga neddragningar har vi uteslutit eftersom vi tycker att det är viktigt att fortsätta utveckla kollektivtrafiken i länet. Vi har därför lagt fokus på att öka priserna för de grupper där vi bedömt att det gör minst skada. Därför drabbas nu främst pendlarna genom att subventionen av pendelkorten minskas från 50 till 43% medan priset för enkelbiljett och reskassebiljett, som vi tror främst yngre och äldre nyttjar, bara höjs lite. Priset för exempelvis sjukresor förändras inte alls.

Tillgängligheten är också en fråga som det fokuseras på i budgeten även om vi redan ligger mycket bra till i ett nationellt perspektiv. Landstinget i Kalmar län fortsätter vara ett av de bästa när det gäller tillgänglighet till vården. Barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län har exempelvis haft landets bästa tillgänglighet till besök hittills i år. Målet är dock såklart att ingen ska behöva vänta på att få vård över huvud taget.

Kaj Raving, politisk sekreterare
Vänsterpartiet Kalmar län

Kopiera länk