Landstingsgruppens nyhetsbrev

Landstingsgruppens nyhetsbrev oktober

Nu har landstingets budget för den kommande perioden knutits ihop och presenterats. Formellt antas den sedan vid landstingsfullmäktige 27-28 november på Brofästet i Kalmar. Där är alla som vill välkomna.

I budgeten har drygt sex miljarder kronor fördelats och tack vare en välskött ekonomi har flera satsningar kunnat göras. Exempelvis prioriteras förbättrad psykisk hälsa och snabbare behandling av cancerpatienter i budgeten. Det är bara två av många områden där Vänsterpartiet har gjort avtryck i budgeten. En av de frågor vi drev i valrörelsen var att minska administrationen inom vården, så att vårdpersonalen kan ägna tid åt patienterna istället för på pappersarbete. Där genomförs nu en rad åtgärder, varav den största är en förenkling av avgiftssystemet. Detta frigör runt 75000 arbetstimmar per år. Det är tid som nu kommer kunna läggas på patienterna, så det är kanske inte så konstigt att såväl pensionärsorganisationer som funktionshinderorganisationer är mycket nöjda.

Landstingsrådet Linda Fleetwood har kommenterat budgeten bland annat på distriktets hemsida, vilket man kan läsa här: https://kalmarlan.vansterpartiet.se/2014/10/28/vansterpartiet-gor-avtryck-i-landstingsbudgeten/. Där talar hon bland annat om de stora satsningar på kultur som görs, främst i form av att landstinget nu ska avsätta 1% av byggkostnaden till kulturell utsmyckning vid nybyggnation eller renoveringar.

Under oktober presenterades resultaten i Nationella patientenkäten 2014. Det innebar många glädjande nyheter för landstinget i Kalmar län. Inte minst så har sjukhusen här Sveriges mest nöjda patienter. Det finns det anledning att vara stolt över.

I Nationella patientenkäten fick vi också reda på att Sveriges bästa sjukhusmat tillagas och serveras av Landstinget i Kalmar län. Det var i slutet av 2012 som vi beslutade att Landstinget i Kalmar län ska ha Sveriges bästa sjukhusmat och nu är vi där. Nio av tio patienter som legat inlagda tycker att maten är bra, mycket bra eller utmärkt. En markant förändring sedan föregående år då motsvarande siffra var sju av tio. Patienterna i Kalmar län var mest nöjda med sjukhusmaten av samtliga 21 landsting/regioner.

Den nationella patientenkäten visar också att psykiatrin i länet får förbättrade betyg av patienterna. De frågor som patienterna fått svara på handlar om bemötande och delaktighet, och psykiatrin i Kalmar län arbetar ständigt för att stärka kvalitén, patientsäkerheten och inte minst patientens ställning i vården. Exempelvis så är Kalmar län det enda landsting i Sverige som har en patientsäkerhetsplan inom psykiatrin. Man genomför också journalgranskningar och patientintervjuer som används i det fortsatta förbättringsarbetet. Man jobbar även på att införa vårdplaner för samtliga patienter. Givetvis finns det mycket kvar att göra, därför handlar en av satsningarna i budgeten om resurser för att stärka kvalitetsarbetet inom psykiatrin.

Nu har också den nya landstingsgruppen haft sitt första möte och Ragnar Olsson har valts till landstingsgruppens ordförande.

Kaj Raving, politisk sekreterare

Vänsterpartiet Kalmar län

Kopiera länk