artikel

Demokratin är inte till salu! Bara en stark vänster i EU kan vända utvecklingen.

Lars Johansson (V)
Lars Johansson (V)

När vi nu går mot EU-val pratas det mycket om hur viktigt det är att vi röstar, inte minst för att högerextrema och rasistiska partier inte ska få mer makt. I takt med att klyftorna mellan fattig och rik har ökat i hela Europa har dessa partier vuxit. I ett demokratiskt samhälle är alla människors lika värde grundläggande, men skrämmande nog är det inte längre en självklarhet i dagens Europa.

Vänsterpartiet, tillsammans med andra vänsterpartier i hela Europa, kämpar ständigt för verklig demokrati. En demokrati som innebär möjlighet att påverka på riktigt,och inte bara att få välja parti att lägga sin röst på. Och tyvärr är högerextremismen inte det enda hotet mot vår demokrati idag.

Under trettio års tid har vi fått uppleva hur allt mer makt har flyttats från folket och våra demokratiska system, och till storföretagen. Idag fattas många beslut om hur vårt samhälle ska utvecklas snarare av de som äger mest än av medborgarna i demokratiska val.

EU-valet handlar till stor del om vi ska återta makten och våra rättigheter, eller om vi ska fortsätta låta marknaden styra. Just nu förhandlar EU och USA om ett nytt frihandelsavtal och man vill att det ska bli förbjudet för enskilda länder att fatta beslut som skadar företag ekonomiskt, oavsett medborgarnas vilja.

För oss i Sverige skulle ett sådant avtal innebära att om vi förbjuder vinster i välfärden kommer amerikanska riskkapitalbolag kunna stämma staten för att vi hindrar dem från att göra vinst på våra gemensamma skattepengar. Hur våra skattepengar ska användas kommer alltså bestämmas i domstolar istället för av medborgarna själva.

Bara en stark vänster i EU kan vända den här utvecklingen. Andra partier pratar också om demokrati och mot rasism, men ingen annan vågar stå upp mot storföretagen, som har den verkliga makten.

Nu är det dags att säga stopp, och börja bygga vårt samhälle på omtanke och medmänsklighet istället för på vinstintresse och girighet. Demokratin är inte till salu!

Lars Johansson (V)

Kopiera länk