artikel

Vänsterpartiet satsar för tryggare förlossningar

Kaj Raving, riksdagskandidat och Linda Fleetwood landstingsråd
Kaj Raving, riksdagskandidat och Linda Fleetwood landstingsråd

På fredagen presenterade Vänsterpartiet åtgärder för att förbättra förlossningsvården. 500 miljoner årligen läggs på trygga och säkra förlossningar.

– Man ska kunna känna sig trygg när man föder barn. Vi har generellt en bra förlossningsvård i Sverige, men vi får också rapporter om brister och problem. Det vill vi göra något åt, säger Kaj Raving (V), riksdagskandidat i Kalmar län.

Vänsterpartiet vill arbeta för en säkrare och tryggare förlossningsvård. Det behövs fler barnmorskor. För att det ska bli möjligt måste lönerna höjas och arbetsvillkoren bli bättre. Det kaos som man läser om på andra ställen ser man inget av i Kalmar län, men självklart finns ändå utrymme för förbättringar.

För att stärka landstingens arbete med att stärka hela vårdkedjan kring den gravida kvinnan anslår vänsterpartiet ett årligt anslag med 500 miljoner kronor per år. År 2013 föddes det nästan 2400 barn i Kalmar län. Det ger ett tillskott på drygt 12 miljoner kronor för Kalmar län.

– Detta är en kraftfull förstärkning som ger landstinget möjligheter att anställa fler barnmorskor, ge förutsättningar att jobba heltid, höja lönerna och satsa på en långsiktig kompetensförsörjning och därmed få en ännu bättre mödra- och förlossningsvård, säger landstingsrådet Linda Fleetwood (V).

Vänsterpartiet vill att alla förlossningskliniker ska sträva mot att uppnå målet att en barnmorska aldrig ska ansvara för mer än en förlossning i den så kallade utdrivningsfasen i taget. Detta ger barnmorskan full möjlighet att fokusera på den födande kvinnan och hjälpa henne genom förlossningen på ett tryggt och säkert sätt och skapar goda förutsättningar för en hög kvalitet i vården.

För ytterligare information kontakta
Kaj Raving, 070 258 97 55
Linda Fleetwood, 070 26 56 425

Kopiera länk