artikel

Vänsterframgångar i Västervik

Mariann Gustafsson (V)
Mariann Gustafsson (V)

Vänsterpartiets motion om att införa en utbildningsdag i arbetsrätt för kommunens sistaårselever föll i god jord när den behandlades av barn- och utbildningsnämnden i Västervik. Vänsterpartiets Mariann Gustafsson är nöjd med det positiva bemötandet.

– Genom vårt förslag ökar möjligheten att ungdomarna ser sina första jobb som en positiv erfarenhet i stället för att börja sitt arbetsliv med att känna sig lurade och utnyttjade.

Oseriösa arbetsgivare är ett problem för många, oavsett ålder, kön och nationalitet, men särskilt utsatta är de ungdomar som saknar erfarenhet av arbetsmarknaden. Inte minst gäller detta vid sommarjobb, som för alltför många ungdomar blir en allt annat än positiv erfarenhet. Som ung är det inte lätt att veta vilka rättigheter och skyldigheter man har, därför vill Vänsterpartiet i Västervik att alla sistaårseleverna i grund- och gymansieskolor ska få en endagsutbildning med representanter från alla parter, det vill säga både fackliga- och näringslivsorienterade organisationer.

– De flesta ungdomar som får ett sommarjobb möter schyssta arbetsgivare. Men tyvärr så finns många undantag och varje sommar kan man därför höra om hur ungdomar på olika sätt blir utnyttjade på jobbet. Vi vill göra vad vi kan för att minimera den risken.

Kopiera länk