Per Gawelund

Per Gawelund

Mobil: 073-932 48 75
E-post: [email protected]

Facebook

Berätta lite om dig själv
— Sjuksköterska till yrket, gift och har en son som är född – 10. Jag är uppvuxen i Växjö, pluggade i Borås och hittade min fru i Norrköping. 2015 flyttade vi till Ljungbyholm, strax utanför Kalmar. Min största arbetslivserfarenhet ligger inom psykiatrin och missbruksvården men jag har också jobbat med akutsjukvård, äldreomsorg och med arbetsledning. I dagsläget arbetar jag som samordnare på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Jag är engagerad fackförbundet Vision och är vald till Visions styrelse i Kalmar.

Jag har länge varit en föreningsmänniska. På Högskolan i Borås var jag engagerad i studentkåren och blev vald till ordförande i sjuksköterskornas studentsektion. Mitt politiska engagemang tog fart 1999 i den partipolitiskt obundna föreningen Folkrörelsen Nej till EU. Jag satt en längre tid i Nej till EU:s riksstyrelse och var under folkomröstningen om EMU ordförande i ungdomsförbundet Unga mot EU. För partiet har jag haft olika uppdrag som fritidspolitiker bl.a. som ledamot i socialnämnden i både Norrköping och Kalmar. Jag är nu ledamot i distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Kalmar län och redaktör för distriktets hemsida. 

När jag blir förbannad på orättvisor, girighet och allmänt högersnack avreagerar jag mig genom att skriva debattartiklar.

Varför gick du med i Vänsterpartiet?
— Jag har sedan tidiga tonåren definierat mig som vänster. Efter att ha undersökt olika partier på vänsterkanten gjorde jag 2005 ett medvetet val och blev medlem i Vänsterpartiet. Det finns helt enkelt inget annat parti som på allvar vill lösa miljö- och klimatkrisen och samtidigt skapa ett solidariskt och jämlikt samhälle.

Vilka frågor ligger dig varmast om hjärtat?
— Vård, omsorg och sociala frågor är självklart viktiga för mig. Jag har på nära håll erfarit konsekvenserna av vinstjakt och nyliberalism i välfärden. Andra frågor som engagerar mig lite extra är att avskaffa RUT-bidraget, behovet av sänkt arbetstid och snabba på miljö- och klimatomställningen.


Uppdrag i distriktet Vänsterpartiet Kalmar län