Nyheter

V i opposition i Kalmar län

Efter tolv framgångsrika år tillsammans väljer nu Socialdemokraterna att bryta samarbetet med Vänsterpartiet i landstinget för att i stället styra ihop med Centerpartiet och Liberalerna.

– Socialdemokraterna har nu valt att samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna, trots att det var tack vare Vänsterpartiets framgång som Socialdemokraterna över huvud taget kunde ta på sig ledartröjan. Det är klart att vi känner oss svikna nu, säger Vänsterpartiets landstingsråd Linda Fleetwood.

Efter Socialdemokraternas och Miljöpartiets ras i valet är det Vänsterpartiets framgång som sett till att vi och Socialdemokraterna fortfarande är större än Alliansen. Att Socialdemokraterna samarbetat med oss är enda anledningen till att Anders Henriksson över huvud taget kunnat förhandla med Centern och Liberalerna. 

– Jag är stolt och glad över att Vänsterpartiet gick framåt i landstingsvalet. Jag tror att det beror på att vi har visat att vi gör skillnad och att vi fått igenom mycket av vår politik. Vi har under den senaste mandatperioden drivit igenom en rad viktiga reformer. Den reform som antagligen fått mest uppmärksamhet är det uppskattade Seniorkortet, som vi nu har lyckats utvidga till att från årsskiftet även omfatta sjukpensionärer.

– Tyvärr räckte inte vår framgång till att bilda en självklar majoritet som tidigare då Miljöpartiet helt åkte ur landstinget och Socialdemokraterna backade rejält. Vi har varit beredda att ta ansvar för situationen och även samarbeta över blockgränsen, men vår öppna hand har slagits undan. Nu får vi se hur Socialdemokraterna ska kunna hålla det de lovade i valet om att exempelvis inte privatisera delar av sjukhusvården. 

Linda Fleetwood är tydlig med att Vänsterpartiet kommer vara ett tydligt oppositionsparti under den kommande mandatperioden.

– Jag tror Socialdemokraterna har gjort ett stort misstag. Man menar att ”ett nytt politisk landskap kräver nya kartläsare.” Men det är svårt att orientera utan tydlig politisk kompass. Jag ser fram emot en ny mandatperiod där vi kommer driva på hårt för att få ett Kalmar län för alla – inte bara några få.

Kopiera länk