Nyheter

Tusentals barn i Kalmar län har fått hjälp till glasögon

Hittills i år har tusentals barn i Kalmar län har fått hjälp till att köpa nya glasögon. Detta efter att Vänsterpartiet fått igenom glasögonbidrag till alla barn som krav i förhandlingarna med regeringen.

– Glasögon är ett nödvändigt hjälpmedel för många barn. Jag är glad att vi nu kan hjälpa alla de föräldrar som annars skulle ställts inför valet att köpa vinterkläder eller glasögon till sitt barn, konstaterar landstingsrådet Linda Fleetwood (V).

Från och med 1:a mars 2016 kan alla barn som behöver glasögon få bidrag till det. Under 2017 fram till 19 december har Landstinget Kalmar län, som administrerar bidraget, godkänt fakturor avseende glasögonbidrag på totalt 2 575 535 kr, eller 3 231 st.

Glasögon en stor utgift för många barnfamiljer. I takt med att barn växer så behöver glasögonen bytas ofta. Många föräldrar tvingades tidigare avstå från att köpa glasögon för att de inte hade råd, trots att de var nödvändiga för barnen. Detta har bland annat organisationen Majblomman, som fick in många ansökningar om pengar till glasögon, vittnat om.

Glasögon för barn är ett nödvändigt hjälpmedel för många barn och ska vara en rättighet. Inget barn med synfel ska behöva vara utan glasögon p.g.a. föräldrarnas dåliga ekonomi. Alla barn ska ha samma möjligheter att tillgodogöra sig undervisning, utvecklas och delta i gemenskapen med andra barn på fritiden. Barn som inte ser bra får svårt att hänga med i skolundervisningen och lider ofta av besvär som huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter. 

De flesta föräldrar som inte har råd att köpa nya glasögon till sina barn hänvisas till socialtjänsten. Man ska inte behöva söka stöd för hjälpmedel på det sättet. Nu har alltså över 3000 barn i Kalmar län fått hjälp att få nya glasögon.

– Det är såhär vi bygger ett samhälle för alla och inte bara de rikaste. Ingen föräldrar ska behöva välja mellan att betala hyran och att köpa glasögon till barnen. Jag har själv varit ensamstående mamma och vet hur svårt det är att få pengarna att räcka, säger Linda Fleetwood.

För ytterligare information kontakta

Linda Fleetwood, landstingsråd, 070 265 64 25

Kaj Raving, politisk sekreterare, 070 258 97 55


 

Kommentarer är avstängda.