Debattartiklar och insändare

Nu blir sommarlovet ännu bättre

Det är adventstider och mörkret utanför våra fönsterrutor kanske gör att vi längtar lite extra efter sommaren. Även om solen och värmen känns avlägsna tas det på tisdagen ett viktigt beslut i riksdagen. Ett beslut som kommer att göra sommarlovet lite bättre för ungdomar runt om i vårt land.

Alla barn- och ungdomar har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar. Därför satsar vi nu på avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar på sommarloven. När kompisarna tar bussen för att bada, ska inte den som har föräldrar med lite sämre ekonomi behöva stanna hemma.

Vi i Vänsterpartiet drev frågan i budgetförhandlingarna med regeringen under den gångna hösten och vi fick igenom kravet. Det är vi mycket glada över. Pengarna kommer kommunerna till del genom ett statligt bidrag som kommunen sedan ansöker om. Tanken är att underlätta resandet inom kommunen, men i vissa fall ska det gå att ta sig längre än så och fortsätta vidare inom länet eller regionen.

Alla skolungdomar som är folkbokförda i kommunen och som ska börja högstadiet eller gymnasiet upp till andra ring, kommer att beröras. Det är nästan 700 000 personer.

I vårt land lever många barn och ungdomar i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till hela månaden. Klyftorna mellan de som har, och de som inte har, ökar för varje år. Ojämlikheten breder ut sig. Och för alla dem som oroar sig för sin ekonomi, är busskort ofta en utgift för mycket. Det är för dem vi har drivit kravet om avgiftsfri kollektivtrafik, det är deras tur nu.

Samtidigt byggs sommarlovsstödet för aktiviteter för barn och unga ut eftersom det har visat sig bli en sådan succé och ska nu gälla alla skollov. Det är nytt för i år och kom till på Vänsterpartiets initiativ. Det är ett statligt stöd till sommaraktiviteter för barn och unga i åldersgruppen 6 till 15 år. Vi har nu fått igenom att stödet byggs ut med mer pengar och det ska gälla alla skollov.

Samtliga Sveriges kommuner använde sig i somras av sommarlovsstödet. Det gick till simskolor, bussutflykter, odlingskurser, teaterskolor, längre öppettider på fritidsgårdar, sportaktiviteter, pysselkvällar, parkour och konserter. Det blev en succé, och det i kombination med avgiftsfri kollektivtrafik, kommer att ge många ungdomar chansen till ett bättre sommarlov 2018. Där oron över att ha tillräckligt med pengar, inte ständigt behöver vara närvarande.

Välfärd är att vi tar hand om varandra när något går illa, men det är också att bjuda varandra på sådant som gör livet lite ljusare och lättare.

Att ta sig in till stan för att träffa kompisarna, komma i tid till sommarjobbet eller hänga med på helgens bortamatch, ska vara möjligt för alla skolungdomar, inte bara för dem som har föräldrar med en stor plånbok. Till sommaren blir det verklighet. Det är inte så långt dit som det låter!

Ali Esbati (V)
Riksdagsledamot


Artikeln är publicerad i 


 

Kommentarer är avstängda.