Nyheter

Kaj Raving (V) om regeringens LSS-besked – ”Ett steg i rätt riktning – men inte nog”

Regeringen backar nu och stoppar tillfälligt de omprövningar som Försäkringskassan gör av brukarnas rätt till personlig assistans. Det meddelar ansvariga ministern Åsa Regnér (S) idag. Vänsterpartiets Kaj Raving ser positivt på de aviserade förändringarna, men menar samtidigt att det är långt ifrån tillräckligt.

– Det är ett steg i rätt riktning – men inte nog. Frysningen är jättebra och nödvändig, men hjälper inte alla dem som redan tappat den statliga assistansen. Där krävs fler åtgärder och det brådskar även det, säger han.

Under måndagen var Kaj Raving, tillsammans med Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Maj Karlsson i Kalmar och Västervik för att lyssna på människor som på olika sätt berörs av de försämringar av LSS som skett under såväl förra som nuvarande regering. Många vittnade om oron för att tvåårsprövningen nu närmade sig och hur en ny bedömning skulle påverka deras liv. För deras skull är Kaj Raving mycket glad idag, samtidigt som han påpekar att dagens besked inte hjälper dem som redan drabbats.

– Jag tycker att det är jättebra att tvåårsprövningen stoppas och att regeringen ska justera för den senaste domen – det är en vinst för oss alla och ett erkännande av den oro som finns. Däremot är jag fortfarande oroliga för alla de människor som redan har drabbats. För dem är skadan redan skedd. Där måste också till en förändring – och det snabbt. Liv slås i spillror på grund av att LSS-lagstiftningen inte fungerar enligt lagstiftarens intentioner, säger han.

Vänsterpartiets bestämda uppfattning är att lagen måste justeras utifrån samtliga domar som fallit så att LSS-lagstiftningen åter kan fungera enligt lagstiftarens intentioner. Här gav ministern tyvärr inget annat svar än att invänta analys från Försäkringskassan och för Kaj Raving och Vänsterpartiet är kampen för rätten till assistans långtifrån över med detta besked.

– Gårdagens möten gav mycket kunskap, men också många hjärtskärande vittnesmål om hur människor drabbas. Det var bränsle på mitt politiska engagemang. Jag blev förtvivlad över att hur det ser ut men också skitförbannad över att det tillåts vara så i ett av världens rikaste länder! Ett land som har råd med skatteavdrag för städning i hemmet måste ha råd att ge ett värdigt liv till alla, avslutar Kaj Raving.

För mer information:

Kaj Raving, 070-982 96 68


 

Kommentarer är avstängda.