Nyheter

Projekt ska hjälpa unga vuxna med självskadebeteende

Ungas, och då särskilt unga kvinnors, psykiska hälsa har försämrats och självskadebeteenden är ett allvarligt samhällsproblem. Trots detta är det ofta en för hög tröskel att söka hjälp för den som mår akut dåligt psykiskt. Landstinget i Kalmar län har nu beslutat att starta ett projekt med självvald inläggning för patienter med självskadebeteende. Målet är att unga personer med självskadebeteende ska minska.

– När unga ropar på hjälp ska det finnas en dörr öppen. Ett bra samhälle svarar upp när en ung människa säger: Jag mår dåligt. Både samhället och den enskilde har mycket att vinna på att göra det enklare att söka hjälp. Det sparar mycket lidande, säger landstingsrådet Linda Fleetwood (V).

På grund av den ökade psykiska ohälsan har Vänsterpartiet i förhandlingarna med regeringen drivit igenom en satsning för att stimulera nya initiativ inom psykiatrin, till exempel självinläggningsmottagningar. Tack vare denna satsning startar landstinget i Kalmar län nu som ett första steg ett pilotprojekt för att testa modellen med självvald inläggning vid självskadebeteende. Det innebär att du som patient med självskadeproblematik kan göra upp ett kontrakt så att du när du mår psykiskt dåligt kan lägga in dig själv för kortare vård när livet krisar istället för att söka via akuten. Det innebär att det blir hög och enkel tillgänglighet till hjälp när du behöver det.

– Som landstingsråd med ansvar för psykiatrin arbetar jag hårt för att hitta lösningar och sänka trösklarna för de som behöver psykiatrisk hjälp. En hög tröskel innebär att patienter är i onödigt dåligt skick när de hamnar på slutenvården. Förhoppningen är att detta ska hjälpa unga med självskadebeteende och bli en permanent del i psykiatrins verksamhet, säger Linda Fleetwood.

För mer information:

Linda Fleetwood, landstingsråd, 070 265 64 25

Kaj Raving, politisk sekreterare, 070 258 97 55


 

Kopiera länk