Intervjuer

Linda Fleetwood – intervju med det ofrivilliga landstingsrådet

Linda Fleetwood är sedan valet 2010 landstingsråd för Vänsterpartiet i Landstinget Kalmar län. Men att hon skulle hamna där var inte ett medvetet val och långt ifrån en självklarhet. Det politiska intresset fanns där men som så många andra så tyckte hon att det lät lite tråkigt och komplicerat med landstingspolitik. En uppfattning som hon snabbt fick anledning att ändra på. 

Idag brinner hon för dessa frågor och inte minst utvecklingen av den psykiatriska vården ligger henne varmt om hjärtat. Hon har genom sitt kunnande och engagemang fått såväl respekt som inflytande både inom och utom partiet. När Vänsterpartiet har utvecklat sjukvårdspolitiken på nationell nivå så är nu Linda Fleetwood en av de som agerat rådgivare.

Nu ser hon gärna att fler engagerar sig i landstingspolitiken och ställer upp som kandidater i valet nästa år. Varför då? Och hur gick det till när hon själv blev landstingsråd?

Hej Linda Fleetwood. På 80-talet plockade du kaffe som volontär hos Sandinistgerillan i Nicaragua. Idag är du landstingsråd. Hur gick den resan till?

Hahaha, ja det var en bra fråga. Jag har varit politiskt aktiv sedan 1982 på olika sätt. En hel del som fritidspolitiker i kommunen. Att jag halkade in i landstingspolitiken var mest en slump. Jag arbetade som högstadielärare men kände att jag började tröttna på det. När Vänsterpartiet 2009 behövde en ny politisk sekreterare i Landstinget Kalmar län kände jag att det vore intressant att även få möjlighet att sätta mig in i och kunna påverka landstingsfrågor som ändå hänger ihop med de kommunala politiska besluten. Jag sökte jobbet – och fick det.

Så jag engagerade mig i landstingspolitiken i augusti 2009 då jag blev anställd som politisk sekreterare. Inför valet 2010 så aviserade Vänsterpartiets dåvarande landstingsråd Johnny Petersson att han inte ställde upp för omval. Jag fick frågan om inte jag skulle ställa upp och kandidera istället. Absolut inte!, var min reaktion. Jag hade ju knappt hunnit börja som politisk sekreterare men till sist blev jag övertalad mot bättre vetande eftersom ingen annan ville ställa upp.

Hur var det då? Att ge sig in i landstingspolitiken?

Jag hade egentligen ingen kunskap alls om landstingspolitiken när jag började som sekreterare. Tyckte som många andra att det lät lite tråkigt och komplicerat med sjukvård. Valrörelsen blev hemsk med intervjuer och annat där jag knappt hade en aning om vad jag skulle säga. Men det visade sig vara så intressant med landstingspolitik när jag väl började lära mig. Det var mycket att sätta sig in i, många förkortningar, många helt olika verksamheter, stora och komplexa frågor men så spännande att försöka förstå och fördjupa sig i.

Jag hade egentligen ingen kunskap alls om landstingspolitiken när jag började som sekreterare. Tyckte som många andra att det lät lite tråkigt och komplicerat med sjukvård. Valrörelsen blev hemsk med intervjuer och annat där jag knappt hade en aning om vad jag skulle säga. Men det visade sig vara så intressant med landstingspolitik när jag väl började lära mig. Det var mycket att sätta sig in i, många förkortningar, många helt olika verksamheter, stora och komplexa frågor men så spännande att försöka förstå och fördjupa sig i.

Efter valet fick jag ansvar för våra fyra folkhögskolor som gör ett fantastiskt arbete med bland annat våra nyanlända och med både ungdomar och vuxna som av olika anledningar inte klarat av gymnasiet och som genomsyras av demokrati och kultur. Inte alls något som jag visste var en del av landstinget. Alla träffar med funktionshinderrörelsen, pensionärsorganisationerna och patientföreningarna är så lärorika och de pushar hela tiden på så att jag känner att det jag gör är viktigt och meningsfullt. Att samarbeta och att känna att jag är med och påverkar och gör skillnad är naturligtvis väldigt roligt. Som när vi kunde få igenom att den psykiatriska tvångsvården blev avgiftsfri. Den tacksamheten jag har fått från patienter är värd alla kvällstimmar läsandes olika dokument och alla helgmöten.

Vad tycker du är roligast inom landstingspolitiken?

Jag tycker att det roligaste är att jag får en så stor möjlighet att på flera sätt ta del av landstingets olika verksamheter, genom besök, praktik och möten, liksom att träffa patientorganisationer och invånare som
tar en aktiv del i verksamheterna. Det ger även en bra grund för att få förståelse både för vår personals situation liksom våra patienters, våra resenärers och våra deltagare på våra fyra folkhögskolor. Det är svårt att beskriva varför, men landstingspolitiken tycker jag har varit det roligaste av alla mina politiska uppdrag. Förutom att plocka kaffe i Nicaragua.

Varför tycker du att fler ska engagera sig inom landstingspolitiken?

Det är stora viktiga frågor som behandlas inom landstinget och regionen. Nu kommer vi bli en regionkommun vilket innebär att de som nu ska sitta i regionfullmäktige väljs direkt. Landstinget och regionförbundets ansvarsområden slås ihop och det politiska uppdraget breddas. Att så många vänsterpartister finns med och har möjlighet att påverka är naturligtvis nödvändigt.

Här måste vi diskutera klass och kön och se till att öka jämlikheten och jämställdheten för länets alla invånare. Det ges goda förutsättningar för partierna och fritidspolitikerna att vara med genom arvoderade heldagsmöten och flera möjligheter till utbildning. Dessutom är det som sagt roligt att påverka politiken och få vara en del av driva igenom viktiga frågor som gör skillnad i människors vardag.


Är du intresserad av landstings/regionpolitik?

Nästa år den 9 september 2018 är det dags för val igen. Då avgörs vilka som ska styra Kalmar län under de kommande fyra åren. Nu söker vi dig som vill bli en del av vår framgångsrika vänstergrupp. 

Klicka på knappen och läs om de informationsmöten som Vänsterpartiet i höst anordnar runt om i Kalmar län. 

[su_button url=”https://kalmarlan.vansterpartiet.se/informationsmoten-om-regionvalet/” target=”blank” style=”soft” background=”#ED1C24″ color=”#ffffff” size=”6″ icon=”icon: arrow-circle-right”]Mer info[/su_button]

 

[su_animate type=”flash” duration=”8″]Missa inte chansen att vara med och forma politiken i den kommande regionen Kalmar län! [/su_animate]


 

Kopiera länk