Debattartiklar och insändare

Praktikertjänst AB tjänar på ett sjukt system

Per Gawelund (V)

I november förra året presenterades äntligen den statliga utredningen ”Ordning och reda i välfärden”. Syftet med utredningen är att på olika sätt förbättra kvaliteten i välfärden bland annat genom att underlätta för idéburna, icke vinstdrivna, aktörer och att få ett slut på den destruktiva vinstjakten. Utredningen är ett resultat av överenskommelsen om att få bort vinsterna i välfärden som 2014 slöts mellan V och regeringen. Förslagen i utredningen har stöd av en överväldigande majoritet av svenska folket. De flesta blir förbannade av att enorma summor av våra skattepengar som skulle ha gått till barn, sjuka och äldre år efter år omvandlas till privata förmögenheter.

Utredningsförslagen och den folkliga opinionen har gjort ägarna i välfärdsbolagen nervösa. Uppbackade av PR-konsulter, SD och de andra högerpartierna propagerar de för fortsatt guldrush i välfärden. Företrädare för vårdjätten Praktikertjänst AB hade 29/3 ett debattinlägg där de påstod att kvaliteten inte påverkas av att vinster pressas fram. De menade till och med att det blir bättre med mindre resurser. Resonemanget blir helt obegripligt. Om man inte följer pengarna. Dessa privilegierade människor har berikat sig på systemet. De verkar inte vilja sluta med detta nu. Egenintresset ljuger inte.

Dagen efter debattartikeln av Praktikertjänst kunde Expressen avslöja att privata Ultragyn skickar saltade fakturor till landstinget och ger bonus till läkarna för att systematiskt göra omotiverade ingrepp i kvinnors underliv. Kliniken återanvänder dessutom sjukvårdsmaterial som tillverkats som engångsprodukter. Patientsäkerheten äventyras för att öka vinsten.

Det är rent ut sagt för djävligt att kvinnor utsätts för onödiga risker och lidande på grund av girighet. Men detta avslöjande är inte en enstaka avvikelse. Det är resultatet av ett sjukt system. Så här blir det när marknadskrafter och vinster får styra i välfärden.

Och i vilken koncern ingår Ultragyn? Ja, just det, Praktikertjänst AB.

Per Gawelund (V)
Sjuksköterska


Läs artikeln i


 

Kopiera länk