Nyheter

Sveriges mest jämställda landsting är V-styrt

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Linda Fleetwood (V), landstingsråd

I dag – på internationella kvinnodagen – finns anledning att fira att Landstinget i Kalmar län har utsetts till Sveriges mest jämställda landsting. Det är jag, som landstingsråd med jämställdhetsansvar, såklart väldigt stolt över. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti som har stort förtroende i jämställdhetsfrågor – och det är inte utan grund.

Vänsterpartiet för en socialistisk och feministisk landstingspolitik, i arbetet för ett mer jämlikt och jämställt län. Vi vet att jämställdhetsarbetet inte är något man kan bedriva vid sidan av annan verksamhet, som någon form av politiskt korrekt projekt. Jämställdhetsarbetet är ett arbete som måste pågå hela tiden och vara en naturlig del av den övriga verksamheten.

Den rödgröna majoriteten har satt fokus på frågan om en jämställd arbetsplats och en jämställd vård på ett sätt som man inte varit i närheten av tidigare. Men jag konstaterar också att det finns väldigt mycket att arbeta vidare med. Som väl är har Landstinget i Kalmar län många engagerade och kunniga medarbetare som hela tiden bidrar till att göra landstinget mer jämställt.

Jämställdhet är ingen åsiktsfråga utan en kunskapsfråga. Inom vården behöver kunskaperna öka om hbtq och kvinnors ohälsa eftersom mannen hittills har varit normen inom läkarvetenskapen. Att skapa en jämställd hälso- och sjukvård är en patientsäkerhetsfråga som kräver handlingskraft samt ett målmedvetet, konkret och envist arbete.

Landstinget kommer under 2017 att fortsätta den utbildningssatsning som är igång där chefer, politiker och medarbetare i Landstinget utbildas i jämställdhet, våld i nära relationer, HBTQ-frågor och ett normkritiskt förhållningssätt. Vi kommer också att fortsätta granska vår verksamhet utifrån hur den påverkar kvinnor och män, flickor och pojkar, för att skapa jämställda strukturer.

Landstinget i Kalmar län arbetar även utifrån en likabehandlingsplan med syftet att främja medarbetarnas lika rättigheter och möjligheter oavsett kön. Likaså görs en lönekartläggning för att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Ett krav är att uppnå jämställda löner.

Rätten till heltid är en fundamental fråga som äntligen blivit verklighet i landstinget. Men alltför många kvinnor inom vården orkar inte arbeta heltid. Vi vill därför genomföra projekt med sex timmars arbetsdag på minst en arbetsplats inom landstinget. Där detta provats har det gett positiva effekter. Inte minst i form av ökad livskvalitet när man orkar med sitt liv utanför arbetet också.

Exemplen på områden där vårt landsting ligger i framkant är många, men de ska bli ännu fler! Jämställdhetsarbete handlar om att omfördela makt och resurser och att våga göra skillnad på riktigt. Det går inte att tro att jämställdhet händer av sig själv, när makt utmanas krävs att det finns de som ligger på och kräver saker och kräver förändring.

Linda Fleetwood (V), landstingsråd med ansvar för jämställdhetsfrågor

Kopiera länk