Debattartiklar och insändare

Hög tid att regeringen satsar rejält på vården

Linda Fleetwood (V) Landstingsråd

Ska vi långsiktigt kunna finansiera den sjukvård som behövs för ett jämlikt och rättvist samhälle där medborgarna känner sig trygga behövs en uppgörelse med det skattesystem som borgarna riggade för de rikaste. Det kommer i längden inte att gå att bedriva en solidarisk politik med ett osolidariskt skattesystem. Det behövs finansiering i form av högre skatter för de som har allra mest.

Vänsterpartiet vill att Sverige ska ha världens bästa sjukvård och på många sätt är sjukvården i Sverige helt fantastisk. Det är få ställen i världen där det är tryggare att föda barn, behandlas mot svåra sjukdomar eller genomföra en transplantation av ett hjärta eller en njure. Dock vet vi att det samtidigt finns brister och stora behov, även här i Kalmar län.

Tack vare Vänsterpartiet har flera bra och viktiga satsningar gjorts på vården. De tio årliga miljarderna till välfärden gör såklart skillnad. Likaså den riktade satsningen med extra pengar till förlossningsvården och kvinnors hälsa och satsningen på ungas psykiska hälsa. Avgiftsfri mammografi, avgiftsfri vård för de äldsta och gratis medicin för barn är andra exempel.

För oss är det viktigt att satsa på sjukvården och det räcker inte med detta. Det är i vården och övrig välfärd som vi idag ser konsekvenserna av den borgerliga regeringens enorma skattesänkningar. Nu är det hög tid att regeringen tar sitt ansvar och satsar rejält på sjukvården. Inte minst krävs satsningar som tar sikte på glesbygdens särskilda utmaningar.

Vården i särskilt utsatta områden runt om i landet behöver få extra resurser. Det är där ohälsan är som störst och behoven av vård mest angeläget. Kanske skulle vi då kunna införa sex timmars arbetsdag på hälsocentraler och avdelningar i länet där det idag är problem att rekrytera personal? På andra håll i landet har detta visat sig vara en framgångsrik väg.

Ett annat område som behöver förstärkning är den förebyggande vården. Det är särskilt viktigt eftersom hälsan idag är mycket ojämlikt fördelad. Ett jämlikt samhälle skapar förutsättningar för att människor ska känna trygghet och må bättre, folkhälsan förbättras. Men ska vi ha råd med de satsningar som krävs så måste vi våga beskatta de rika.

Tyvärr har regeringen hittills vägrat göra något åt de grundläggande orättvisorna i skattesystemet. Det blir allt mer tydligt att de inte vill göra det som krävs för att komma tillrätta med ojämlikheten. För att bygga ett samhälle som är bra för alla, med en sjukvård att lita på, så kvävs att regeringen en gång för alla vågar göra upp med högerns skattesystem.

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Karin Rågsjö (V), sjukvårdspolitisk talesperson

Kopiera länk