Debattartiklar och insändare

Vänsterpartiet vill sänka riksdagens arvoden

Kaj Raving (V)
Kaj Raving (V)

Snart höjs riksdagsledamöternas arvoden igen. Många upprörs över detta. Med rätta! Sedan 1998 har grundarvodet ökat från 30 300 till snart 63 800 kronor per månad. Dessutom tillhör riksdagsledamöterna den grupp högavlönade i samhället som tjänat mest på den tidigare regeringens klasspolitik eftersom jobbskatteavdragen har gett tusentals kronor extra per månad till dem.

Riksdagsledamöter ska både vara representativa för sitt parti och dess ståndpunkter och för folket. Jämfört med de flesta inom väljarkåren har riksdagsledamöterna mycket höga månadsersättningar. Det riskerar att skapa en förtroendeklyfta mellan de folkvalda ledamöterna och det folk de representerar. Vänsterpartiet vill därför sänka riksdagens arvoden istället för att höja dem.

Vänsterpartiet har även i år lagt en motion om att sänka arvodena för riksdagsledamöterna. Vi föreslår att arvodet fastställs till ett prisbasbelopp per månad. Det vore en mer rimlig nivå och har också fördelen att arvodet inte skulle vara föremål för ständig diskussion och nya årliga beslut. Dessvärre lär väl som vanligt alla andra partier rösta emot förslaget.

Utöver de redan höga arvodena som riksdagsledamöterna har så betalas extra arvoden ut för vissa uppdrag inom riksdagen. Vänsterpartiet tycker att det är onödiga utgifter för staten och vill avskaffa dessa. Det rimliga vore att inom partierna fördela arbetet så att de ledamöter som innehar sådana uppdrag i motsvarande mån avlastas när det gäller andra delar av riksdagsuppdraget.

För Vänsterpartiets ledamöter har arvodeshöjningen dock ingen betydelse. Vi har nämligen en obligatorisk partiskatt som gör att alla riksdagsledamöter, även Jonas Sjöstedt, inte behåller mer än c:a 27.500:- efter skatt. Det är definitivt en tillräckligt hög ersättning. Att vara politiker är ett förtroendeuppdrag, inte en karriär som man ska bli rik på.

Kaj Raving (V)

Kopiera länk