Nyheter

Skamligt med vinstjakt i flykting-mottagandet!

Kaj Raving (V)
Kaj Raving (V)

Att Vänsterpartiet kämpar för att få bort vinstintresset ur välfärden har nog ingen missat. Vad färre kanske känner till är att man vill få bort vinstjakten även i flyktingmottagandet. Man vill att staten så snart det är möjligt ska ta över ansvaret för flyktingboenden. Skattepengar avsedda för människor i behov av hjälp ska inte gå till privata vinster.

– Idag gör lycksökare som Bert Karlsson stora vinster på att driva asylboenden. Han sticker inte ens under stol med att det är de goda möjligheterna att göra stora vinster på skattepengar som driver honom att öppna asylboenden. Där de flesta ser människor i behov av hjälp och stöd ser Bert Karlsson enbart möjligheter att tjäna pengar på skattebetalarnas bekostnad – jag tycker det är skamligt, säger Vänsterpartiets partistyrelseledamot Kaj Raving.

P4 Kalmar har de senaste dagarna gjort flera avslöjanden om vinstjakten i asylmottagandet. Det handlar om stora pengar som hamnar i privata fickor eller slussas vidare till spa-anläggningar samtidigt som såväl lokaler som maten kan vara helt undermålig. På asylboendet Stora Forsa utanför Mönsterås som ägs av Bert Karlsson springer mössen i väggarna och maten är så dålig att de asylsökande inte äter den. För det betalar Migrationsverket 134 kronor per dag och person.

– Det varit många rapporter om dåliga boenden och dålig mat på asylboenden. Det är inte så konstigt. Släpper man vinstintresset löst så finns alltid någon Bert Karlsson där för att sko sig. Men människor i en svår situation ska inte få utnyttjas för privata vinstintressen. Flyktingmottagandet är ett samhällsansvar, inte något som ska mjölkas på vinster av privata bolag, säger Kaj Raving.

I den uppgörelse som Vänsterpartiet har gjort med regeringen om att stoppa vinstjakten i välfärden ingår även vinstjakten inom flyktingmottagandet som en del.

– Vårt mål är att det privata vinstintresset ska bort från flyktingmottagandet, säger Kaj Raving.

Kopiera länk