Debattartiklar och insändare

Riskkapitalisterna har en lukrativ marknad att försvara

Kaj Raving (V)
Kaj Raving (V)

Undersökning på undersökning visar att en överväldigande majoritet av svenska folket vill ha en välfärd fri från vinstintresse, även bland de som själva använder sig av privata utförare. Det är långt ifrån bara vänsterpartister som vill sätta stopp för vinstintresset i välfärden – det är socialdemokrater, kristdemokrater, ja till och med en majoritet av moderaternas väljare. Här i Kalmar län är stödet för en välfärd utan vinstjakt överväldigande.

Vänsterpartiet har nu fått med sig regeringen på att stoppa vinstintresset i välfärden. Välfärden ska inte längre vara en marknad där privata vinstintressen styr. Istället kan vi bygga en välfärd vi kan lita på. Det är så en stor majoritet av svenska folket vill ha det. Men att skattepengar ska gå till den verksamhet de är avsedda för istället för att hamna som vinster i deras egna fickor, det kan branschen såklart inte acceptera

När vi nu utmanar vinstjakten i välfärden så går Vårdföretagarna och deras vänner i taket. Det är det stora ekonomiska intressen som står på spel för bolag som vill fortsätta plocka ut pengar ur den svenska välfärden. Det råder ”huggsexa om den svenska välfärden bland de kritstrecksrandiga investerarna i London City”, har tidningen Affärsvärlden rapporterat om. Riskkapitalisterna har en lukrativ marknad att försvara.

Vi står nu inför ett vägval. Ska vi stoppa vinstslöseriet eller ska riskkapitalister få fortsätta berika sig på dina och mina skattepengar? Skattepengar som vi betalar för en bra förskola till våra barn, en god omsorg för vår mamma eller en god sjukvård när vi blir sjuka riskerar att istället bekosta en lyxjakt på franska Rivieran eller en ny BMW i garaget hos någon som inte själv betalar skatt i Sverige. Vänsterpartiets budskap är klart: skattepengar ska gå till välfärd, inte till vinster.

Kaj Raving (V)

Kopiera länk