Debattartiklar och insändare

SD agerar villigt springpojkar åt näringslivet

Kaj Raving (V)
Kaj Raving (V)

För ett år sedan visade Dagens Industri hur riskkapitalbolagen ivrigt uppvaktat Sverigedemokraterna för att säkra en riksdagsmajoritet för att bevara vinstslöseriet i välfärden. Jimmie Åkesson lyssnade och lydde. SD kovändning i frågan om vinster i välfärden måste göra riskkapitalisternas bjudmiddagar till de lönsammaste i världshistorien, eftersom SD lovar att säkra deras vinster.

Jimmie Åkesson sa innan valet att ”vi har gått till val på att vi vill ha en begränsning av vinstuttag i välfärden”. Nu agerar SD istället villigt springpojkar åt näringslivet. VD:n för riskkapitalägda vårdföretaget Capio, Thomas Berglund, har förklarat att de knappast skulle vågat satsa på en börsintroducering om det inte vore för Sverigedemokraternas omsvängning.

Trots att en överväldigande majoritet av svenska folket vill stoppa vinsterna i välfärden och trots att SD i valrörelsen låtsades att de var emot vinstslöseriet i välfärden så kämpar de nu alltså för att riskkapitalisterna få fortsätta sina affärer i lugn och ro. Sverigedemokraterna har tydligt visat vilken sida de står på och tagit ställning för riskkapitalisternas fortsatta vinster.

Vänsterpartiet och regeringen har gjort en överenskommelse om att vinstjakten i välfärden ska stoppas. Våra skattepengar ska gå till undersköterskor och lärare, inte till riskkapitalbolag som är ute efter snabba vinster. Vi vill ha en bra välfärd som fördelas efter behov, inte en kortsiktig marknad med skolkonkurser och personal som pressas för vinstens skull.

Kaj Raving (V)

Kopiera länk