Debattartiklar och insändare

Vänsterpartiet står på folkets sida, mot vinster i välfärden

Kaj Raving (V)
Kaj Raving (V)

Är det en mänsklig rättighet att tjäna stora pengar på gamla, sjuk, barn och andra som på något sätt behöver samhällets stöd? Man kan nästan tro det när man lyssnar till vad som sägs från Svenskt Näringsliv, Vårdföretagarna, Allianspartierna och SD. De sistnämnda har ju, efter några bjudmiddagar, kovänt i frågan och gör nu lydigt vad Svenskt Näringsliv säger åt dem.

Genom att tillåta vinster i välfärden så låter man girigheten styra över skola, vård och omsorg. Genom att stoppa vinstintresset ser vi till att välfärden istället finns till för dem som behöver den. Våra barn, vår mamma, eller vi själva. Välfärden ska styras av solidaritet, medmänsklighet och omtanke, inte jakt på vinster.

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom en historisk satsning med 10 miljarder till välfärden. Men välfärden behöver inte bara mer resurser, den behöver också befrias från vinstjakten. Därför har vi en överenskommelse med regeringen om att stoppa vinsterna i välfärden som villkor för att alls förhandla med dem.

En stor majoritet av svensk folket säger precis som oss nej till att skattepengar som är avsedda att gå till vård, skola och omsorg istället hamnar i privata fickor. Detta vet vinstförespråkarna och kampanjar nu för fullt för att ändra opinionen. Det handlar ju trots allt om mångmiljardbelopp som försvinner ut från välfärden varje år, ner i privata fickor.

Alliansen och SD står på välfärdsföretagens sida för att bevara vinstjakten i välfärden. Med tanke på alla de politiker som stöttat välfärdsföretagen för att sen gå till fina, välbetalda jobb i samma bolag så överraskar det knappast. Vi står istället på folkets sida, mot välfärdsföretagen. Tillsammans kan vi göra skillnad och stoppa vinstjakten i välfärden!

Kaj Raving (V)

Kopiera länk