Debattartiklar och insändare

Alla ska kunna leva på sin pension

Kaj Raving (V)
Kaj Raving (V)

Vi vänsterpartister kräver att hela pensionssystemet ses över. Det är ett orättvist system, främst för alla dem som inte kan arbeta länge och mycket. Mer än hälften av alla kvinnor får leva under eller nära fattigdomsgränsen när de blir pensionärer. Det visar att dagens pensionssystem är ett fuskbygge i behov av totalrenovering. Vänsterpartiet är redo att ta ansvar och vara med i arbetet med att skapa ett bättre system där pensionärer kan leva på sin pension.

Vänsterpartiet har i förhandlingar med regeringen drivit igenom en historisk satsning med tio vänstermiljarder till välfärden och en riktad satsning på mer personal inom äldreomsorgen. Vi har tillsammans med regeringen sänkt skatten för de med lägst pension som ett steg i att slopa pensionärsskatten. Vi har höjt bostadstillägget och tagit bort avgifter för de allra äldsta för att göra livet lättare för pensionärer med låga pensioner. Det blir helt enkelt bättre för våra äldsta medborgare när regeringen samarbetar med Vänsterpartiet.

Men när det gäller pensionerna så samarbetar regeringen dessvärre med högern. Det har gett ett system som bygger på spekulation, skapar fattigpensionärer och bidrar till växande klyftor. Vänsterpartiet sitter inte med i pensionsgruppen eftersom vi inte stod bakom den pensionsuppgörelse som gav oss det nya pensionssystemet. Vi har därför inget ansvar för dagens situation där varannan kvinna inte kommer att kunna leva på sin pension. Men vi är beredda att ta ansvar: vi vill hitta en lösning.

Det nuvarande pensionssystemet missgynnar alla som inte kan arbeta länge och mycket eftersom det är lönen under hela arbetslivet som avgör hur hög inkomstpensionen blir. De stora skillnaderna i livsinkomst gör att de ekonomiska klyftorna växer bland pensionärerna. Pensionen blir lägre för människor som arbetar deltid, har perioder med sjukdom och arbetslöshet eller inte orkar arbeta när de blir äldre. Det gäller särskilt inom arbetaryrkena, som till exempel undersköterska eller byggnadsarbetare. Det är helt oacceptabelt!

Vänsterpartiet är visserligen inte med i pensionsgruppen, men vi tar kampen för ett nytt pensionssystem och för att kvinnor och lågavlönade få den pension de förtjänar. Alla ska kunna leva på sin pension!

Kaj Raving (V)

Kopiera länk