artikel

Missbrukspolitiken ska utgå från jämlik hälsa

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Ikväll anordnar Vänsterpartiet ett panelsamtal kring missbruks- och beroendevården. Vi tycker att det är en oerhört viktig fråga som tyvärr alltför ofta kommer i skymundan. Det är även en komplex fråga då det är många samhällsaktörer som ska samverka på bästa sätt. Vi vet att vi har mycket mer att göra i vårt län därför vill vi ha ett samtal både med dem som har nationell erfarenhet och de som jobbar med frågan här i Kalmar.

Missbrukspolitiken ska utgå från jämlik hälsa och att den som vill sluta bruka droger ska få handfast stöd i det, men även att de som fortsätter missbruka ska ha rätt till jämlik hälsovård och ett värdigt liv med allt vad det innehåller. Vänsterpartiet vill se rejäla satsningar på beroendevården och göra vård och behandling mer tillgänglig. Det krävs också riktade och kunskapsbaserade förebyggande insatser och lättillgängliga och effektiva vårdinsatser för de som utvecklat missbruk.

Vi arbetar därför med att bygga upp en missbrukspolitik som bygger på forskning, erfarenhet och medverkan från dem det handlar om; människor som du och jag, din dotter, din syster, din pappa, som i dag har problem med missbruk. Vi vill arbeta för en politik som har udden riktad mot den nuvarande ovärdiga stigmatiseringen av dem som fastnat i missbruk.

En väl utbyggd generell välfärd och en effektiv politik för att minska arbetslösheten och utjämna klyftorna är bland de viktigaste komponenterna för att effektivt motverka och minska missbruk och beroende av såväl alkohol, narkotika, läkemedel som dopning. De direkta insatserna för att förebygga missbruk omfattar åtgärder för att begränsa tillgången till droger, stärka det preventiva arbetet samt genomföra utbildningsinsatser inom elevhälsan, studenthälsan och primärvården för att utveckla metoder för tidig upptäckt av missbruk.

En effektiv missbruks- och beroendevård måste utgå från en helhetssyn på människan. Det behövs ett mycket mer konkret samarbete i form av gemensamma mottagningar där sjukvård och socialtjänst samverkar och som kan erbjuda ett brett urval av behandlingsmetoder och även andra insatser av medicinsk, psykologisk och social art. Vård och behandling måste ske utan dröjsmål och det behövs ett större utbud av både läkemedelsassisterad behandling och psykosociala behandlings- och stödinsatser.

Kalmar län var tidigt ute och införde sprututbyte. Det är ett självklart verktyg för att minska smittspridning (hiv, hepatit) men är också en hälsopolitisk åtgärd för att erbjuda alla övriga medicinska, sociala med flera insatser som människor med missbruk kan ha behov av. Med enkla medel och till en liten kostnad kan man rädda liv på många unga människor som i dag lever med missbruk. Sprutbyte är också en viktig arena för att nå människor som injicerar droger. Det kan vara avgörande för att unga missbrukare får den hjälp och den motivation de behöver för att ta sig ur missbruket.

Det behövs också ett tydligt genusperspektiv inom missbruksvården för att anpassa behandlingar och insatser även till kvinnors behov. Missbrukande kvinnor är en förbisedd grupp och utsätts ofta för våld. I landstingsplanen har vi satt fokus på våld i nära relationer. Konkreta åtgärder för hur verksamheterna ska uppmärksamma detta håller nu på att tas fram.

Vi har mycket kvar att göra här i Kalmar län men ikväll tar vi ytterligare ett steg i riktning mot en missbrukspolitik som utgår från jämlik hälsa.

Linda Fleetwood, landstingsråd (V)

Kopiera länk