artikel

Landstingsrådet Linda Fleetwood gläds åt besked om gratis glasögon för barn

Linda Fleetwood (V), landstingsråd
Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Vänsterpartiet är nu överens med regeringen om en reform som leder till att alla barn i behov av glasögon ges rätt till glasögonbidrag. Den innebär att bidrag till glasögon ska ges till barn i åldern 8-19 år. Reformen ska införas i januari 2016.

Landstingsrådet Linda Fleetwood (V) är mycket nöjd över beskedet.

– Glasögon för barn är en tydlig klassfråga och vi hade med gratis glasögon för barn som vallöfte i vårt landstingsprogram. Nu kan vi använda de pengarna till andra reformer istället.

Glasögon en stor utgift för många barnfamiljer. I takt med att barn växer så behöver glasögonen bytas ofta. Många föräldrar tvingas avstå från att köpa glasögon för att de inte har råd, trots att de är nödvändiga för barnen. Detta har bland annat organisationen Majblomman, som får in många ansökningar om pengar till glasögon, vittnat om.

Glasögon för barn är ett nödvändigt hjälpmedel för många barn och ska vara en rättighet. Inget barn med synfel ska behöva vara utan glasögon p.g.a. föräldrarnas dåliga ekonomi. Alla barn ska ha samma möjligheter att tillgodogöra sig undervisning, utvecklas och delta i gemenskapen med andra barn på fritiden. Barn som inte ser bra får svårt att hänga med i skolundervisningen och lider ofta av besvär som huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter.

De flesta föräldrar som inte har råd att köpa nya glasögon till sina barn hänvisas till socialtjänsten. Att få behovsprövat stöd är dock svårt och hjälpmedel ska man inte behöva söka stöd för.

Med reformen krävs inte längre ett gravt synfel för att få glasögonbidrag för barn i åldern 8-19 år. Det rör sig om någonstans mellan 137 000-150 000 barn i åldern 8-19 år i behov av glasögon enligt Socialstyrelsens beräkningar. Reformen beräknas kosta 120 miljoner kronor per år från 2016.

För ytterligare information kontakta

Linda Fleetwood, landstingsråd, 070 265 64 25

Kopiera länk