artikel

En pensionär måste kunna leva anständigt på sin pension

Pensionärsskatten är orättvis. Det har vi i Vänsterpartiet sagt länge. Nu är det dags att göra något åt det. Det första vi måste göra är att förbättra den ekonomiska situationen för de fattigaste pensionärerna, där de flesta är kvinnor. Därför ägnade vi första maj i år åt att berätta om vår satsning på sänkt skatt för att alla med pensioner upp till 16 000 kronor i månaden och för dem med pension upp till 12 000 kronor där hela skatteklyftan ska tas bort.

Nu, två månader senare, har Socialdemokraterna kommit fram till att vårt förslag var bra och vill genomföra vår politik. Det tackar vi och alla fattigpensionärer för och det bådar gott för en framtida rödgrön regering.

Vi nöjer oss dock inte med detta. Det finns flera orsaker till fattigdom bland pensionärer och då i synnerhet bland kvinnor. Fler och fler människor tvingar idag ta ut inkomstrelaterad ålderspension före 65 års ålder. Det visar en rapport från ISF, Inspektionen för socialförsäkringen. Tidigare har övergången till pension ofta gått via ersättning från socialförsäkringen, a-kassan eller via kollektivt avtalade försäkringar. Men sedan det blivit allt svårare att få sjukersättning har det skett en markant ökning av personer som själva väljer att ta ut sin inkomstrelaterade pension före 65 års ålder.

Att gå i pension tidigare har stor betydelse för de ekonomiska villkoren under resten av livet. Många tvingas att knapra på sin pension i förtid eftersom man inte orkar arbeta fram till 65 år. Undersökningen visar också att 60 – 64-åringar som varit sjukskrivna nu har en ökad risk att hamna i gruppen som tar ut pension i förtid jämfört med hur det såg ut 2003. Allt fler betalar alltså med sänkt pension för resten av livet eftersom det är så svårt att få sjukersättning.

I rapporten frågor också att låginkomsttagare är den grupp som löper högst risk att behöva försörja sig på förtidigt uttagen ålderspension istället för att på sjukersättning. Även här ser vi hur klass har betydelse.

Vänsterpartiet har flera förslag som skulle göra det rimligare ekonomiskt att vara pensionär idag jämfört med dagens regler:

  • Höjt tak för vad en bostad får kosta till 5 500 kronor per månad.
  • Skrota PPM och för in pengarna till inkomstpensionssystemet så att bromsen inte slår till.
  • Ändra villkoren i socialförsäkringen så att den som är i behov av sjukersättning kan få det.

Med vänsterpartiets politik får en ensamstående pensionär med en pension på 12 000 i månaden 755 kronor högre nettoinkomst per månad inräknat skattesänkning och bostadstillägg. För sammanboende ger det 1055 kronor mer per månad för hushållet.

I ett rikt land som Sverige ska inte människor behöva betala för sjukdom och utslitna kroppar med att i förtid ta ut sin pension. I ett rikt land som Sverige måste en pensionär kunna leva anständigt på sin pension.

Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson
Wiwi-Anne Johansson (V), ledamot i Socialförsäkringsutskottet
Kaj Raving (V), riksdagskandidat

Kopiera länk